Ο Καζάκος, ο πρόεδρος, και οι έξι οκτάβες

Στα 33,8 εκατομμύρια μετρήθηκαν οι αμερικανοί τηλεθεατές που παρακολούθησαν ζωντανά την Λέιντι Γκάγκα, την Τζέι Λο, και τον (ακραιφνή ρεπουμπλικανό) Γκαρθ Μπρουκς να τραγουδάνε στην κορωνόπληκτη τελετή ορκωμοσίας του 46ου πλανητάρχη, Τζο Μπάιντεν. Κι όπως μάλλον αναμενόταν, η φιέστα κινήθηκε στο γνωστό αμερικανικό μοτίβο μεταξύ άπταιστου υπερθεάματος και εύληπτου κιτς. Αντίθετα, μόλις 20.000 διαδικτυακοί θεατές παρακολούθησαν την αντίστοιχη τιμητική εκδήλωση ορκωμοσίας που παραδοσιακά διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια στην Ουάσιγκτον η Sister Cities International (SCI), η διεθνής (αλλά αμερικανικής έμπνευσης) μη κερδοσκοπική οργάνωση των αδελφοποιημένων πόλεων.

Σε τούτη την υπερκομματική εκδήλωση, που λόγω πανδημίας έγινε ιντερνετικά στις 17 Ιανουαρίου, το μεν υπερθέαμα απουσίαζε, το δε κιτς είχε σαφώς πιο χαμηλότονη κι ανθρώπινη εσάνς, καθώς στελέχη της SCI, γερουσιαστές, και δημαρχαίοι, στολισμένοι και χαμογελαστοί, έστελναν τους βιντεοσκοπημένους πατριωτικούς χαιρετισμούς τους με εκείνη την ακομπλεξάριστη αλαφράδα που διέπει τα υπερατλαντικά ήθη.

Σε τραγουδιστικό επίπεδο, ωστόσο, αυτή η μικρή και ολίγον «επαρχιώτικη» φιέστα ήταν, τυπικά τουλάχιστον, κλάσεις ανώτερη από εκείνη την γκράντε του Καπιτωλίου. Διότι ο προσκεκλημένος καλλιτέχνης, που τραγούδησε ένα και μοναδικό τραγούδι, ήταν ο Ντιμάς! Ο Ντινμουχαμέντ Κανατούλι Κουνταϊμπεργκέν, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του.

Ο ποιος, είπατε;

Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως αναζητούσα αφορμή –και μου ‘κατσε η πιο… προεδρική– ώστε να γράψω για αυτόν τον 26χρονο υπερκαλλιτέχνη από το Καζακστάν, που διάφοροι επαΐοντες χαρακτηρίζουν ως «η καλύτερη φωνή στον κόσμο». Είναι όντως; Μμμ, δεν αποκλείεται. Από τεχνικής, τουλάχιστον, άποψης, ο νεαρός τραγουδιστής, συνθέτης και πολυοργανοπαίχτης είναι κάτι το εξωπραγματικό: πιάνει ανετότατα έξι οκτάβες (και πέντε ημιτόνια, από το Λα του βαρύτονου έως το πάνω Ρε της κολορατούρας). Παράλληλα, όμως, σε πείσμα αυτής της αλλούτερης ακροβατικής διάστασης της φωνής του, ο Ντιμάς τραγουδάει. Δηλαδή, ερμηνεύει σαγηνευτικά…

Μόρφωση, λουκ, στρατηγική

Ο Κουνταϊμπεργκέν άρχισε μαθήματα πιάνου και φωνητικής στα πέντε του, αργότερα σπούδασε κλασικό και σύγχρονο τραγούδι στο πανεπιστήμιο, μετά πήρε μάστερ στην σύνθεση, και τώρα ετοιμάζει το διδακτορικό του… Μολαταύτα, προσπέρασε την πρόταση που (μοιραία) του έγινε από την Κρατική Όπερα της Αστάνα, για να ακολουθήσει σόλο ποπ καριέρα. Και συνέχισε να κερδίζει τραγουδιστικούς διαγωνισμούς, εύσημα, και θαυμαστές στην πατρίδα του, αλλά και σε «συγγενείς» χώρες, όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία.

Πιθανότατα, όμως, η κίνηση ματ που τελικά οπισθογράφησε την ανάδειξή του σε υπεραστέρα (του YouTube μα όχι μόνο), ήταν η συμμετοχή του στο τραγουδιστικό σόου-διαγωνισμό «I Am a Singer» της κινεζικής τηλεόρασης το 2017. Τερμάτισε δεύτερος, αλλά το σινικό τείχος είχε ήδη πέσει –και το κοινό είχε απλά παραδοθεί. Και για όποιον δεν κατάλαβε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αρκεί να πούμε πως στις 13 Ιουνίου 2019, που ο Ντιμάς κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ στην Κίνα, το «iD» έγινε πλατινένιο μέσα σε  3 7  δ ε υ τ ε ρ ό λ ε π τ α, και τριπλά πλατινένιο μέσα στην πρώτη ώρα. Συνειδητοποιείτε τα μεγέθη…

Η δε συμμετοχή του στον διαγωνισμό ταλέντων «The World’s Best» του αμερικανικού καναλιού CBS το 2019 (από όπου αποχώρησε οικειοθελώς προς όφελος δυο ανήλικων διαγωνιζόμενων-φαβορί) διεύρυνε ακόμα περισσότερο τις τάξεις των φαν του, ενώ η Γαλλία τον είχε ήδη ανακαλύψει, αφού στο ρεπερτόριό του ο Ντιμάς έχει και γαλλικά τραγούδια. Α, ναι, ο νεαρός Καζάκος έχει ερμηνεύσει τραγούδια σε 12 διαφορετικές γλώσσες, αλλά, για να πούμε την πάσα αλήθεια, τα αγγλικά και τα γαλλικά του είναι επί του παρόντος μάλλον άθλια. Κάνει, όμως, μαθήματα αγγλικών και μανδαρινικών, οπότε…

Προδήλως, βέβαια, το σουξέ του ανερχόμενου σταρ δεν θα ήταν το ίδιο, αν δεν είχε το παρουσιαστικό που έχει. Αδύνατος, με ελαφρώς απωανατολίτικα χαρακτηριστικά, μαύρα μαλλιά, και μια φιγούρα που παραπέμπει άκοπα στους αδιόρατα ερμαφρόδιτους ήρωες των γιαπωνέζικων μάνγκα, ο Ντιμάς, εκτός από την ακοή, συνεγείρει και την όραση. Εξού και έχει φωτογραφηθεί για ρεπορτάζ μόδας και εξώφυλλα ανάλογων περιοδικών.

Όμως παρ’ όλο το αβανταδόρικο λουκ, τα φαντεζί σόου, και τις αρκούντως ελαφρές επαγγελματικές κινήσεις (γκεστ στα καλλιστεία Μις Κόσμος 2018, ξερωγώ), ο Κουνταϊμπεργκέν αποπνέει κάτι περισσότερο από το σύνολο των εξωτερικών χαρακτηριστικών του. Τον χαρακτηρίζει, θα έλεγε κανείς, μια σχεδόν συστολή, μια βιωμένη εσωτερικότητα, που, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια και την μόρφωσή του, τον κρατούν στεγνό μες στην νεροποντή του ποπ συρμού. Εξάλλου, στην διαδικτυακή εκδήλωση της SCI προς τιμήν του νεοεκλεγμένου αμερικανού προέδρου, ο Ντιμάς δεν τραγούδησε ούτε «γιουροβιζιονική» ρωσική ποπ, ούτε Λάρα Φαμπιάν, ούτε Queen, ούτε καν κάποια από τις δικές του συνθέσεις που αναδεικνύουν τα ασύλληπτα φωνητικά του προσόντα. Ένα παραδοσιακό τραγούδι της πατρίδας του είπε. Όμορφα και (σχεδόν) απλά.