Μαρία Μανουσάκη – «Hidden Trails»

Ο καινούριος δίσκος μιας δημιουργικής βιολονίστριας που συνδέει την κρητική μουσική με τη σύγχρονη τζαζ δίνοντάς μας πάντα την αίσθηση ενός συναρπαστικού ταξιδιού.

Από τη δεκαετία του ‘70 και του ’80, όποτε κατέβαινα στο χωριό μου στην Κρήτη, προσπαθούσα να φέρνω στο μυαλό μου τους χαρακτηριστικούς ήχους και τις μελωδίες της μουσικής της πατρίδας μου σε συνδυασμό με αρμονίες και ρυθμούς της σύγχρονης τζαζ. Αυτό που, φυσικά, τότε ήταν μόνο φαντασία, στην πορεία όχι μόνο ήταν εφικτό αλλά έγινε και το μέινστριμ της λεγόμενης world jazz, με τους ήχους και τους ρυθμούς του κόσμου να βρίσκουν άλλους δημιουργικούς δρόμους μέσα από την τέχνη προικισμένων μουσικών της τζαζ.

Σ’αυτό τον δρόμο τα τελευταία χρόνια συναντάμε την Μαρία Μανουσάκη, βιολονίστρια με κρητική καταγωγή και μουσική κληρονομιά, γεννημένη στο Γιοχάνεσμπουργκ, με μουσικές σπουδές στο Berklee School of Music της Βοστόνης και δημιουργική παρουσία στην μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης, όπου και είναι εγκατεστημένη. Παίζοντας και συμμετέχοντας σε κοινά projects με σημαντικούς τζαζ μουσικούς αυτής της σκηνής, όπως οι Shai Maestro, Guy Mintus, Gilad Hekselman, Sergio Salvatore, Πέτρος Κλαμπάνης, Jean Michel Pilc, Χρήστος Ραφαηλίδης, Ziv Ravitz, Tamer Pirnabasi κ.ά. η Μαρία Μανουσάκη μας έδωσε πριν από μερικά χρόνια το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Sole Voyage» όπου οι ηχορυθμίες της κρητικής μουσικής σμίγουν δημιουργικά με την δεξιοτεχνική και εκφραστική τζαζική τεχνοτροπία δίνοντάς μας ένα ιδιαίτερα γοητευτικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, με αυτό τον δίσκο βιώνουμε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι μέσα στον ευρύτερο world jazz χώρο που άπτεται της άμεσης μουσικής μας γνώσης και ευαισθησίας.

Με τον καινούριο της δίσκο, «Hidden Trails», που μόλις κυκλοφόρησε, η Μαρία επεκτείνει τον μουσικό της ορίζοντα ακόμα πιο πολύ, στοχεύοντας παράλληλα σε πιο ευδιάκριτα στοιχεία και κάνοντας σαφέστερα όποια μονοπάτια θα μπορούσαν να παραμένουν «κρυμένα»! Το μουσικό πεδίο είναι ένα ευρύτερο μεσανατολικό και η μουσική ομάδα που συμπράττει με την εξαιρετική και ευαίσθητη βιολονίστρια αποτελείται από τον Παναγιώτη Ανδρέου στο μπάσο, τον Τούρκο ντράμερ Engin Gunaydin, τον πιανίστα από το Ισραήλ Guy Mintus, τον γνωστό μας Haig Yazdjian στο ούτι, τον Αρμένιο τραγουδιστή και πολυμουσικό Tigran Sargsyan και τον λυράρη Ζαχαρία Σπυριδάκη ενώ η ενορχηστρωτική επιμέλεια φέρει τη σφραγίδα του πολύπειρου συνθέτη / μπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη. Τα κομμάτια του δίσκου – ο οποίος ξεκινάει με τη μελωδία ενός γνωστού μας ριζίτικου – σχηματίζουν ξεχωριστούς μουσικούς μικρόκοσμους που μας οδηγούν σχεδόν σε κάθε σημείο που χαρακτηρίζει τον εγγύτερο πολιτισμικό μας χωροχρόνο, από την Κρήτη στο Βυζάντιο και από την urban μελαγχολία στην ανθρώπινη θρηνωδία.

Όπως και ο πρώτος δίσκος της Μαρίας Μανουσάκη, έτσι και το «Hidden Trails» είναι σε ανεξάρτητη παραγωγή και κυκλοφορεί σε CD και streaming μορφές. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε επίσης πως η Μαρία Μανουσάκη υποστηρίζει έμπρακτα την μουσική της αυτή κατεύθυνση με τη δημιουργία ενός μικρού φεστιβάλ που γίνεται κάθε καλοκαίρι στα Χανιά και στο οποίο συνευρίσκονται καλλιτέχνες της world music με ντόπιους μουσικούς σε φυσικές ακουστικές συνθήκες χωρίς ενισχυτές και ηχητικές εγκαταστάσεις!