Δε μας τρομάζει η πανδημία – Νέα άλμπουμ κόντρα στην κατάθλιψη της καραντίνας

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία. Ούτε καν η πανδημία του κορωνοϊού. Μπορεί να άλλαξε τη ζωή μας, μπορεί να αλλάξει κι άλλο τις ζωές μας, όταν θα τελειώσει, μπορεί να μη βγαίνουμε, μπορεί να μην πηγαίνουμε σε συναυλίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν γίνονται… πραγματάκια. Τουλάχιστον, όσον αφορά στη μουσική, στην παραγωγή νέων άλμπουμ ή τραγουδιών, η παραγωγή δεν έχει σταματήσει. Δεν μιλάμε για βιομηχανική, αλλά τουλάχιστον βιοτεχνική έχουμε. Ενδεχομένως να περισσεύει χρόνος στους δημιουργούς -δεν υπάρχουν live, περιοδείες, κοκ- τον οποίο περνούν δημιουργικά. Γράφοντας και ηχογραφώντας. Ας… ακούσουμε και εμείς κάποιες από αυτές που κινούνται σε off Broadway στενά.

 

To the stars & Beyond

Ο Οδυσσέας Λιάκος στα είκοσί του χρόνια, μπορεί να δηλώνει συνθέτης. Κινηματογραφικής μουσικής. Το σινγκλ του «To The Stars & Beyond», προπομπός του άλμπουμ «First Worlds» -αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 21 Μαΐου- δείχνει και τον δρόμο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει στο μέλλον.

 

 

Ορχηστρική μουσική, από έναν ταλαντούχο νέο άνθρωπο που όσο κι αν ακουστεί περίεργο μετράει πάνω από 100 ολοκληρωμένες συνθέσεις, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει, Film Scoring στο Leads Conservatory. Έχει πάρει μέρος σε πολλά projects, ανάμεσά τους και εκπομπή «Η Μηχανή Του Χρόνου» όπου δούλεψε για ένα χρόνο υπό την επίβλεψη του συνθέτη Νίκου Σπηλιώτη, δημιουργώντας κινηματογραφικές συνθέσεις. Επιπλέον, έχει δουλέψει για την ανεξάρτητη εταιρία video games Angelworks, έχει πάρει βραβείο κινηματογραφικής σύνθεσης από την Ελληνική Εταιρία Συγγραφέων και έχει διαγωνιστεί στο BIFSC 2020 και Soundtrack_Cologne 2020.

 

Drive in Cinema

Και στους θεσσαλονικείς Guzzle πρέπει να αρέσει ο κινηματογράφος, εφόσον το 10” Mini LP έχει τον τίτλο «Drive in Cinema». Μόνο που εδώ δεν ακούμε κινηματογραφική μουσική αλλά stoner rock (σ.σ. είδος μουσικής που συνδυάζει στοιχεία των heavy metal, ψυχεδελικού ροκ, blues rock, acid rock και doom metal που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ). Το ντουέτο κυκλοφορεί 4 τραγούδια, τα οποία είχαν ηχογραφηθεί το 2019, χειροποίητα, ενώ εκτός της ψηφιακής έκδοσης, θα κυκλοφορήσουν και 40 κόπιες βινυλίου. Άλμπουμ για σκληρά αυτιά και σωθικά.

 

Album Order: https://guzzle.bandcamp.com/releases

 

Souvenirs

Από τη Θεσσαλονίκη και η επόμενη πρόταση, αν και θα μπορούσε να είχε έρθει χωρίς καμιά υπερβολή κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο συνθέτης Χρήστος Γούσιος ή Christos Goussios cmyk όπως υπογράφει, προτείνει έναν κύκλο μουσικής με τίτλο «Souvenirs _ pour tous les pays du Monde».

Έντονα στοιχεία cinematic music, τα οποία αναμειγνύονται σε σωστές αναλογίες με alternative rock στοιχεία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πειραματική, σε κάποια σημεία έχει την αισθητική της ανεξάρτητης εταιρείας 4AD και κατά την ακρόαση του «Souvenirs _ pour tous les pays du Monde», μπορεί ο καθένας μας να μεταφερθεί -ονειρικά- όπου κρίνει. Handmade παραγωγή, κυκλοφόρησε σε 200 αντίτυπα cd και κασέτας, τα οποία περιλαμβάνουν κασετίνα, πολυσέλιδο ένθετο, διαβατήριο, γραμματόσημα, χρυσοτυπία και καρτ ποστάλ. Μια εξαιρετική εργασία που δείχνει μεράκι και αγάπη του συνθέτη, όχι μόνο προς το αντικείμενό του αλλά και προς του ακροατές.

Album Order: https://christosgoussioscmyk.bandcamp.com/

 

Ζαλάδα στην Ελλάδα

Γενικώς στην Ελλάδα, επικρατεί ζαλάδα. Και πριν κορονοϊού και κατά τη διάρκεια του και όπως δείχνουν θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία. Το συγκρότημα Φαλκονέρα φαίνεται ότι ασπάζεται την παραπάνω άποψη και αποφάσισε να το κάνει τίτλο του δίσκου του. Το «Ζαλάδα στην Ελλάδα» είναι ένα καθαρόαιμο post – punk άλμπουμ, φρέσκο, άμεσο και δυνατό. Όπως πρέπει να είναι δηλαδή.

Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, μετά από ένα EP το 2019. Περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια, που μιλούν για όλους και για όλα. Υποκουλτούρα, μικροαστοί, εργατική τάξη, ανθρώπινες σχέσεις, εξευτελισμός, δουλειά όλα βρίσκονται στο μικροσκόπιό τους με γλώσσα ενίοτε σκληρή. Γενικό μότο του άλμπουμ το «ζήσε γρήγορα / πέθανε νέος». Υπερβολικό μεν αλλά ποιος είπε ότι το punk δεν είναι υπερβολικό; Ο δίσκος κυκλοφορεί σε μορφή 12”, με ένθετο, στον περιορισμένο αριθμό των 250 αντιτύπων.

Album Order: https://falkonera.bandcamp.com/album/-