Vangelis_Juno

Ο Vangelis μας πάει πάλι στο διάστημα

Στο καινούριο άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου (μου αρέσει να χρησιμοποιώ την πλήρη εκφορά του ονόματός του), που έχει τίτλο «Juno to Jupiter» και κυκλοφορεί από την Decca σε ψηφιακή μορφή και CD – ενώ σύντομα θα το έχουμε και ως CD deluxe, διπλό βινύλιο και special box– συναντάμε αποτυπώματα από όλο το εύρος της δημιουργικής πορείας του συνθέτη.

Είναι ένα ταξίδι, ένα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο από την αποστολή Juno της NASA στον πλανήτη Δία, με όλη την ambience της μουσικής εμπνευσμένη και ενορχηστρωμένη από τον Βαγγέλη και με τη συμμετοχή της σοπράνο Angela Gheorghiu στον ρόλο της Juno, δηλαδή της θεάς Ήρας.

Δεκαοκτώ γοητευτικά κομμάτια εμπνευσμένης και ιδιαίτερα μελωδικής μουσικής αφήγησης συναπαρτίζουν μια σουίτα ή ένα σάουντρακ progressive ηλεκτρονικής μουσικής, από αυτήν που διαθέτει και ουσία και ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης, ξεφεύγοντας και από την παραμικρή υπόνοια χρήσης gimmick που μπορεί να υποβάλλει μια εκτενής προγραμματική σύνθεση όπως αυτή.

Γνωρίζοντας τις συνθετικές ποιότητες του Βαγγέλη Παπαθανασίου εδώ και τόσες δεκαετίες, συναντάμε σε κάθε επεισόδιο αυτής της «πτήσης» όλες εκείνες τις λεπτομέρειες και το συγκινησιακό δέσιμο που πιάνει σημεία της αρχαίας θεογονίας και τα συνδυάζει με την σύγχρονη φιλοσοφική υπόσταση της τεχνολογίας σε ένα επικό μουσικό έργο που εμπεριέχει φαντασία, πάθος, όνειρο, περιπέτεια, ηρεμία, κοσμική αντίληψη και οτιδήποτε μπορεί να περιμένει κανείς από μια μουσική που με άνεση μπορεί να έχει την ταμπέλα της σύγχρονης κλασικής ηλεκτρονικής ή του space rock καθώς βασίζεται σε όλα τα σημεία της εξέλιξης της αναλογικής ηλεκτρονικής μουσικής, της οποίας ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι, ούτως ή άλλως, πρωτοπόρος.

Οι μουσικές είναι εδώ σα να ξεπηδούν μέσα από μια διαρκή ηχογέννεση, όπως έχουμε ακούσει και σε πρηγούμενα έργα του, το «Antarctica» ή το «Alexander» φερ’ ειπείν, και να παίρνουν το σχήμα και την κατεύθυνσή τους καθώς το ταξίδι μορφοποιείται και παίρνει την πορεία του. Οι τίτλοι εδώ είναι μάλλον εύγλωττοι και σίγουρα παραστατικοί: «Out in Space» (να θυμηθούμε τον Sun Ra;), «Juno’s Quiet Determination», «Jupiter’s Intuition», «Juno’s Power», «In the Magic of Cosmos» κ.ο.κ. και διασυνδέονται έτσι ώστε το ταξίδι να γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό καθώς κορυφώνεται βαθμιαία στην υπερ-70λεπτη διάρκεία του. Ο Βαγγέλης είναι ένας πραγματικός μετρ στην συνθετική του πλοκή και ξέρει από παλιά («Albedo 0.39», «Soil Festivities») πως να την αναπτύσσει δραματουργικά με πλήρη αποτελεσματικότητα («El Greco» π.χ.).

Ας δούμε, λοιπόν, το «Juno to Jupiter» όχι μόνο ως ένα ολοκληρωμένο μουσικό του ταξίδι αλλά και ως ένα άθροισμα των προτερημάτων και των ποιοτήτων του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπου μέσα στην ζεστή και ανθρώπινη χρήση των ηλεκτρονικών του έχουν καίρια θέση και τα αιθέρια –ή μάλλον ουράνια– φωνητικά της Angela Gheorghiu.

Ένα ακόμα ωραίο φιλμ για τα αυτιά μας ή και την καρδιά μας…

ΥΓ. Η deluxe έκδοση του άλμπουμ, που κυκλοφορεί από την Decca (Universal Music), περιέχει ένα booklet 125 σελίδων γεμάτο με φωτογραφίες και διαγράμματα από την αποστολή της NASA στον πλανήτη Δία και των συντελεστών του άλμπουμ,  καθώς και κείμενα του Βαγγέλη (φιλοσοφικού ή άλλου χαρακτήρα), και των επιστημόνων του project DrScott Bolton και Σταμάτη Κριμιζή. Ο Βαγγέλης αφιερώνει το έργο στον αδελφό του Νίκο.