Ypogeia_Revmata

Υπόγεια Ρεύματα : Ο φασισμός είναι σαν τον καρκίνο… ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα σκοτώνει

Τα Υπόγεια Ρεύματα είναι… περίεργη αλλά παράλληλα και δυνατή ιστορία. Από το 1992 που πρωτοσυναντήθηκαν, το 1994 που έβγαλαν την πρώτη τους δουλειά με τίτλο «Ο μάγος κοιτάζει την πόλη»  έως το 2020 με τη «Γη που αφήνω», έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πολλά έχουν αλλάξει. Τόσο στα Υπόγεια όσο και στη ζωή. Ο ζωντανός αυτός οργανισμός, μπορεί να έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή, να έχουν φύγει μέλη αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι οι κοινωνικές και μουσικές του αρχές. Τα επτά τελευταία χρόνια το συγκρότημα, ως τρίο, με τον Γρηγόρη Κλιούμη (φωνή & κιθάρα), τον Τάσο Πέππα (τύμπανα & φωνητικά) και τον Νίκο Γιούσεφ (μπάσο & φωνητικά) έχει εξελίξει τον ήχο του. Ρουφάει ό,τι συμβαίνει στη ζωή, αποβάλλει ότι κρίνει, κρατά και φιλτράρει ό,τι ενδιαφέρει τα μέλη των Υπόγειων Ρευμάτων και τα μετατρέπει σε μουσική / τραγούδια.  Παράλληλα με τις ασταμάτητες συναυλίες που έχουν δώσει και δίνουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε κάθε μικρό ή μεγάλο χώρο και φεστιβάλ, αποδεικνύοντας γιατί παραμένει ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής.

To αποτύπωμα αυτών των επτά ετών ως τρίο, είναι η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά «Η Γη που αφήνω», που κυκλοφορεί σε cd και συλλεκτικό βινύλιο από το Ogdoo Music Group. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 12 τραγούδια, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται, με νέα ενορχήστρωση: «Ο Καλός Νοικοκύρης» που είχαν γράψει με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η ποίηση παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο επιρροής και έμπνευσης του συγκροτήματος και αυτή τη φορά επέλεξαν, όχι ασχέτως της εποχής μας φυσικά, να μελοποιήσουν το ποίημα του Κωστή Παλαμά, «Ο Γκρεμιστής». Περιλαμβάνονται επίσης,  το τραγούδι «Με παραχαραγμένη τη ζωή μας» σε ποίηση του Θεσσαλονικιού ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου και μουσική του Κυριάκου Σφέτσα, όπως και το τραγούδι «Του Κόλλια (Νίκος Καββαδίας)» όπου αποτελεί ένα φόρο τιμής στον ποιητή, διατηρώντας το ύφος και τον τρόπο γραφής του, σε στίχους του  Δημήτρη Μητσοτάκη.

Photo: Θάλεια Γαλανοπούλου

 

Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες τους εμφανίσεις επί σκηνής, τα Υπόγεια Ρεύματα επιστρέφουν σε αυτό που αγαπούν περισσότερο, στις συναυλίες. Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, εμφανίζονται στο κλαμπ Κύτταρο, με ένα ηλεκτρικό σετ εφ΄ όλης της ύλης. Γιορτή με ένταση και πάθος, ποίηση και ειλικρίνεια. Όπως άλλωστε κάνουν, εδώ και τρεις δεκαετίες.

Μιλώντας στο formiggart με αφορμή την σαββατιάτικη συναυλία τους, τα Υπόγεια Ρεύματα, δε θα μπορούσαν να μην σταθούν στο γεγονός ότι οι μουσικές βραδιές άνοιξαν και πάλι. «Εξαιρουμένου του καθαρά πρακτικού στοιχείου, είναι σαν την ανάσα για εμάς. Η συναυλία είναι η άμεση επικοινωνία που έχεις με τους ανθρώπους. Είναι ένας όμορφος διάλογος η συναυλία, μια αμφίδρομη σχέση ζωτικής σημασίας». Για να ευοδωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτός ο διάλογος με το γκρουπ, «θα συμμετάσχει και ο Τηλέμαχος Μούσας στις κιθάρες, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη πνοή στον ήχο μας.».

«Η καθημερινότητα, από τον κόσμο γύρω μας, από τα όμορφα και τα άσχημα της κοινωνίας και των ανθρώπων», είναι η κύρια πηγή άντλησης θεμάτων των Υπόγειων Ρευμάτων, όπως σημειώνουν οι ίδιοι και συμπληρώνουν: «Και φυσικά από τον περίγυρό μας και τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να έχουμε γύρω μας». Η ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια που έχουν από το κοινό, είναι αυταπόδεικτη. «Είναι τεράστια η χαρά να βρίσκεις τέτοια ανταπόκριση από κοινό και να τους εκφράζει αυτό που έχεις δημιουργήσει.».

Η τριμελής ομάδα έχει όμως και κοινωνικό λόγο. Όπως αναφέρεται παραπάνω, «Ο καλός νοικοκύρης» που είχαν γράψει με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, καυτηριάζει ουσιαστικά τους «Κυρ Παντελήδες» της κάθε εποχής και της κάθε κοινωνίας. (Σ.σ. αναφερόμαστε στο τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα «Έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή»). Η απάντησή τους σύντομη και ουσιώδης: «(οι κυρ Παντελήδες) Είναι τόσοι όσοι χρειάζονται». Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης, δεν πιστεύουν ότι ήρθε και το τέλος του φασισμού. «Ο φασισμός είναι σαν τον καρκίνο…ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα σκοτώνει.»

Περισσότερα, το Σάββατο, Ηπείρου 48 και Αχαρνών.

Ypogeia_Revmata_poster

Info:
Κύτταρο Live – Ηπείρου 48 & Αχαρνών
210 8224134 – 697 764 1373 & [email protected]
Σάββατο 16 Οκτωβρίου
ΠΟΡΤΕΣ: 21:00 / ΕΝΑΡΞΗ: 22:00
EΙΣΙΤΗΡΙΟ: 15€
Μπύρα-Κρασί 4€ /  Ποτό: 7€ (Μπαρ)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
– ΚΥΤΤΑΡΟ 9-12 π.μ. / 5-7 μ.μ.
VIVA.GR  & Viva Spots

Το εισιτήριο αφορά αποκλειστικά την είσοδο στον χώρο (μπαρ).
Για κράτηση θέσης καθήμενου σε τραπέζι/σταντ, επικοινωνείτε στο 210 8224134.
Ο κάτοχος του εισιτηρίου, βάση της σχετικής νομοθεσίας, υποχρεούται να επιδείξει κατά την είσοδο:
[α] ταυτότητα [β] πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19 ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης Covid-19, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.