Underground_Youth_Orchestra

Φιλόδοξο πρόγραμμα με μετακλήσεις με μια ενήλικη πλέον Ορχήστρα

Μετρά ήδη 10 χρόνια ζωής και μια εξαιρετικά δημιουργική πορεία. Απρόσμενη θα έλεγε κανείς, αφού “γεννήθηκε” μέσα σε ένα υπόγειο στην περιοχή της Κηφισιάς. Ο λόγος για την ξεχωριστή Underground Youth Orchestra, την οποία ίδρυσε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Κώστας Ηλιάδης με βήματα εξαιρετικά προσεκτικά.

Μέχρι σήμερα, η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 συναυλίες στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους (Christoph Eschenbach, Catherine Larsen-Maguire, Garrett Keast, Αναστάσιο Συμεωνίδη, Μιχάλη Οικονόμου) καθώς και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες (Έλλη Πασπαλά, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμο Μουμούρη, Άκη Σακελλαρίου).

Στο εξωτερικό συνεργάστηκε και έδωσε συναυλίες στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και στο Βερολίνο, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών σε συνεργασία με το Julius Stern Institute. Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και τη συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach.

Σήμερα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Μιλάμε δηλαδή για κανονική ενηλικίωση. Οι πρόβες της πλέον δε γίνονται σε εκείνο το υπόγειο της Κηφισιάς. Γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συντονίζονται από την εκπαιδευτική ομάδα της ορχήστρας, η οποία εξασφαλίζει μία υψηλού επιπέδου προετοιμασία, καθώς αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές με ενεργή δράση στις ορχήστρες.

Στόχος της; Να προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα καλλιτεχνικής εξέλιξης των ταλαντούχων μελών της, μέσα από την σολιστική εμφάνισή τους με την ορχήστρα και την συμμετοχή τους σε masterclasses, με επιλεγμένους καθηγητές από την Ευρώπη.

Μετά από 18 μήνες πολιτιστικής σιωπής, η Underground Youth Orchestra επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει με αισιοδοξία ένα πλούσιο πρόγραμμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.

O καλλιτεχνικός της διευθυντής, Κώστας Ηλιάδης, αναφέρει χαρακτηριστικά στo formiggart.gr για τα σχέδια της ορχήστρας: “Η Underground Youth Orchestra στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας της και μετά από την υποχρεωτική για όλους παύση, επιστρέφει δυναμικά, θέτοντας νέους στόχους και προοπτικές. Θέλοντας να προσφέρει και να αναβαθμίσει τον ρόλο των νεανικών ορχηστρών στην Ελλάδα, αλλά και να δώσει μια νέα προοπτική στον τομέα της εκπαίδευσης και καλλιέργειας των νέων μουσικών που συμμετέχουν ενεργά στην ορχήστρα, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα συνεργασιών με πανεπιστήμια και νεανικές ορχήστρες του εξωτερικού αλλά και σημαντικότατους μαέστρους και σολίστ διεθνούς ακτινοβολίας. Παράλληλα, εντάσσει στο πρόγραμμα της σειρά από masterclasses με καθηγητές από την Ευρώπη, ώστε να επιτυγχάνεται η ατομική βελτίωση των μελών της ορχήστρας.

Συνεχίζοντας τον κύκλο συναυλιών τής «UYO EuroConcerts», η UYO για την επόμενη χρονιά συμπράττει με τους αρχιμουσικούς Garrett Keast, Justus Frantz, Αναστάσιο Συμεωνίδη και Μιχάλη Οικονόμου, τον βιολονίστα Wolfgang Schröder, τη σοπράνο Marisol Montalvo, τον τσελίστα Johannes Przygodda, και το τρίο Clara Haskil. Θα πραγματοποιηθούν master classes με τους Olga Holdorff, Wolfgang Schröder και Martin Smith και θα συνεργαστεί με την Νεανική Ορχήστρα του Manheim, το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και το Julius Stern Institute. Κορυφαία στιγμή αναμένεται η συνεργασία με τον μαέστρο Christoph Eschenbach”.

Και συνεχίζει: “Συνεχίζοντας την κοινωνική προσφορά της με τη δωρεάν συμμετοχή των μελών της, θέτει σαν στόχο την επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος UYO Network.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν σκοπό, να φέρει σε επαφή νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα με την ορχήστρα, συμμετέχοντας σε συναυλίες κατόπιν σχετικής προετοιμασίας. Παράλληλα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Δήμους, ενισχύει την προσπάθεια δημιουργίας νέων ορχηστρών”.

Στο πλαίσιο των δράσεων της UYO, περιλαμβάνονται masterclasses από τους βιολονίστες Olga Holdroff, Wolfgang Schröder και τον τσελίστα Martin Smith, συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UDK), το Julius Stern Institute και την Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα του Mannheim, καθώς και ηχογραφήσεις για το εικαστικό έργο ”The Cargo Project” και μουσική για το Εθνικό Θέατρο.

Επιπλέον, για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, η Ορχήστρα έχει αναλάβει την οργάνωση και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (7/11 και 5/12/2021, 9/01 και 23/01/2022).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

5-6/11/2021|Μέγαρο Μουσικής
Masterclass με την Olga Holdroff, βιολί

29/11/2021| Μέγαρο Μουσικής
Ο Μιχάλης Οικονόμου διευθύνει την UYO
Σολίστ: Wolfgang  Schroeder, βιολί

30/11 & 1/12/21 | Μέγαρο Μουσικής
Masterclasses
Wolfgang Schroeder, βιολί
Martin Smith, βιολοντσέλο

22/01/2022 | Μέγαρο Μουσικής
Ο Garrett Keast  διευθύνει την UYO
Σολίστ: Μαρίνα Ηλιάδου, βιολί – Ματέο Σεστάνη, τσέλο – Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, πιάνο

12/03/2022 | Μέγαρο Μουσικής
Συναυλία με την σοπράνο Marisol Montalvo.
Διεύθυνση Κώστας Ηλιάδης

16/05/2022 | Μέγαρο Μουσικής
Ο Justus Frantz διευθύνει την UYO
Σολίστ: Jujuscha Frantz, πιάνο

Σημειώστε τέλος, πως  η Underground Youth Orchestra τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και κοινωφελή ιδρύματα του εξωτερικού. Μετά την ανακήρυξη της ορχήστρας ως Greek Ambassador από τον ΕΟΤ στην καμπάνια του το 2020, τελεί και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.