Κορνήλιος Μιχαηλίδης – «Η μουσική δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά υπαρξιακό και βασικό αγαθό»

 

Έξι χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων αποτελεί πλέον σημαντικό πυλώνα πολιτισμού των Κυκλάδων, φιλοξενώντας κορυφαίους καλλιτέχνες υψίστου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές στο ακροατήριο.

Και φέτος, εν μέσω πανδημίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων παρέμεινε ενεργό και ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί από τις 14 έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Το πρόγραμμά του επιμελείται ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, αρχιμουσικός και πιανίστας, Κορνήλιος Μιχαηλίδης, με γνώμονα την ποιότητα, την ποικιλία και την αμεσότητα. Πέραν από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, το Φεστιβάλ επιδιώκει τη σύνδεση με το παρελθόν και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αποτελώντας μία ανεκτίμητη πρόταση πολιτισμού και μία μαγευτική εμπειρία που απευθύνεται σε όλους.
Το formiggart.gr με αφορμή την έκτη χρονιά διεξαγωγής του μίλησε μαζί του.

 

Συστήστε μας το φετινό φεστιβάλ…

Στο φετινό φεστιβάλ έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε 5 πολυθεματικές συναυλίες με ξεχωριστές συμπράξεις διεθνούς κύρους καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μία πρόταση πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών στην τοπική κοινωνία που ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τις διακοπές των παρευρισκόμενων και θα προσελκύσει διαχρονικούς λάτρεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην εναρκτήρια συναυλία (14 Ιουλίου) θα ακούσουμε ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Olga Peretyatko, συνοδεία του Matthias Samuil στο πιάνο. Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου της περίφημης Ιαπωνο-γερμανίδας σολίστ Alice Sara Ott (17 Ιουλίου), ρεσιτάλ βιολιού-πιάνου με δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές, τους Sergei Krylov και Evelyne Berezovsky (22 Ιουλίου), βραδιά ελληνικής ποίησης μέσα από τις μελοποιήσεις του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνευμένες από τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (27 Ιουλίου), ενώ η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με ρεσιτάλ κλαρινέτου-πιάνου με τους καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές Σπύρο Μουρίκη και Ναταλία Μιχαηλίδου (31 Ιουλίου).

 

Πώς εμπνευστήκατε την ίδρυσή του και τι είναι αυτό που εξακολουθεί να σας παρακινεί και το διοργανώνετε;

Η ίδρυση του φεστιβάλ προέκυψε κάπως τυχαία, κατόπιν παρότρυνσης της τοπικής κοινωνίας σε συνέχεια των συναυλιών μεταξύ φίλων που διεξήγαμε πριν την επίσημη θεσμοθέτησή του, το 2016. Έκτοτε κάθε χρόνο αυτό κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, αναπτύσσεται με μεγάλους ρυθμούς και αποκτά διεθνή εμβέλεια, ενώ απολαμβάνει την ένθερμη αποδοχή του πολυσύνθετου κοινού του και την υποστήριξη τόσο της πολιτείας όσο και ιδιωτικών φορέων. Βλέποντας τη συνεχή πρόοδο, τα συναισθήματα και τα χαμόγελα που προκαλεί μέσω της δράσης του, καθώς και τις προοπτικές για το μέλλον, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την συνέχισή του.

 

Γύρω από ποιους άξονες κινείται το φετινό πρόγραμμα και πώς επιλέχθηκαν οι συμμετέχοντες;

Ο φετινός προγραμματισμός είναι πολυθεματικός με στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, προσφέροντας ποικιλία άλλα και τροφή για στοχασμούς πάνω σε συγκεκριμένες έννοιες όπως είναι η μητρότητα, ο ρομαντισμός, αλλά και η ίδια η ζωή. Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τόσο την καλλιτεχνική ποιότητα, όσο και την αμεσότητα και τις αξίες της ανθρώπινης επικοινωνίας, ενώ διαχρονικά προσπαθούμε να μοιράζουμε το βήμα μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και στάδια της ζωής.

 

Πόσο ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης; Ποια είναι η απήχηση των δράσεών του τα χρόνια που λαμβάνει χώρα;

Ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής είναι εκ φύσεως πολιτιστικός πόλος. Όσο μεγαλύτερη είναι η απήχησή του σε ουσιαστικό επίπεδο (και όχι απλά εικόνας), τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο μπορεί να επιφέρει σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Το βεληνεκές κι επίπεδο των καλλιτεχνών που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ μας είναι πολύ μεγάλο, αντίστοιχο αυτού που αντικρίζει κανείς στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης του πολιτισμού από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης που ταυτόχρονα αναδεικνύει την αξία των Μικρών Κυκλάδων και τις φέρνει πιο κοντά στην πολιτιστική βαρύτητα που είχαν στην αρχαιότητα.

 

Πόσο δύσκολο είναι να λαμβάνει χώρα εν μέσω πανδημίας και νέων μέτρων; Τι σας δυσκόλεψε ιδιαίτερα;

Η πανδημία αποτελεί για εμάς μία ακόμα πρόκληση σε αυτή την σύνθετη προσπάθεια διεξαγωγής υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών δρώμενων σε απομακρυσμένες περιοχές. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για την ορθή τήρηση των μέτρων και συστάσεων που ανακοινώνονται από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, με στόχο να διεξάγουμε τις συναυλίες μας με απόλυτη ασφάλεια. Η μεγαλύτερη δυσκολία θα έλεγα είναι η απρόβλεπτη και συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της πανδημίας, καθώς και η οικονομική αβεβαιότητα που αυτή επιφέρει. Μαχόμαστε όμως ώστε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό σε ακμή καί εν μέσω αυτών των συνθηκών, καθώς πιστεύουμε ότι η μουσική και η τέχνη γενικότερα δεν αποτελούν αγαθά πολυτελείας αλλά υπαρξιακά και βασικά αγαθά, που μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα αντίβαρα στις δυσκολίες της κοινωνίας.

 

Πόσο το φεστιβάλ ενεργοποιεί πολιτιστικά όλο το νησί; Ποιες οι εκπαιδευτικές του διαστάσεις;

Σιγά σιγά η οικογενειακή μας πρωτοβουλία εξελίσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη συλλογική δράση, καθώς η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται τα πολλαπλά οφέλη αυτής της προσπάθειας και την αγκαλιάζει. Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης κι ευαισθητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και πολύ ευγνώμονες για την μέχρι στιγμής υποστήριξη. Σημαντικό μέρος των δράσεών μας αποτελούν οι στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούμε στο σχολείο του νησιού σε συνεργασία με κρατικούς φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας καί κατά την διάρκεια του έτους. Πέραν αυτού, οι ίδιες οι συναυλίες μας επιδιώκουν την αμεσότητα κι επικοινωνία, με σκοπό να προσφέρουν τον εκ φύσεως παιδευτικό και πνευματικό τους χαρακτήρα με τρόπο απλό και προσιτό που απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, γνώστες κι εξερευνητές.

 

Μελλοντικά σχέδια;

Τα μελλοντικά σχέδια είναι πολλά, όπως πολλές είναι και οι προτάσεις συνεργασίας με εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Στα σκαριά βρίσκεται επίσης μελέτη για την κατασκευή ενός ανοιχτού αμφιθεάτρου, που θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις χωροταξικές κι ακουστικές μας δυνατότητες. Μείνετε συντονισμένοι!

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΤΕΤ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

«Τραγούδια για τη Μάγια»
Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με την διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Olga Peretyatko συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα Matthias Samuil με επιλεγμένα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, ειδικά αφιερωμένα στην κόρη της σοπράνο, Maya

Σοπράνο: Olga Peretyatko, Πιάνο: Matthias Samuil

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

 

ΣΑΒ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

«Ηχώ της Ζωής»
Ρεσιτάλ πιάνου της πλέον περιζήτητης Ιαπωνο-Γερμανίδας σολίστ Alice Sara Ott, εμπνευσμένο από τους στοχασμούς της πάνω στα θραύσματα, τις σκέψεις και τους απόηχους της ζωής με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που δομείται γύρω από τα 24 Πρελούδια του Σοπέν

Πιάνο: Alice Sara Ott

 

ΠΕΜ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
«Πεμπτουσία του Ρομαντισμού»
Ένα φλογερό ρεσιτάλ βιολιού-πιάνου από δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές του ρομαντικού ρεπερτορίου, τον κορυφαίο παγκοσμίως Ρωσο-Ιταλό βιολιστή και αρχιμουσικό Sergei Krylov και την Evelyne Berezovsky, Ρωσίδα πιανίστα με τεράστιο ταμπεραμέντο και εκθαμβωτική τεχνική
Βιολί: Sergei Krylov | Πιάνο: Evelyne Berezovsky

 

ΤΡ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
«Αρχινώ το τραγούδι μου…»
Ταξίδι στην ελληνική ποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα από τις μελοποιήσεις του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού
Βαρύτονος: Τάσης Χριστογιαννόπουλος | Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης | Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

 

ΣΑΒ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
«Μουσικές Πολυχρωμίες»
Ένα «πολύχρωμο» ρεσιτάλ κλαρινέτου – πιάνου, που καλύπτει ένα ευρύ και ποικιλόμορφο φάσμα του ρεπερτορίου, από τον κορυφαίο κλαρινετίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Σπύρο Μουρίκη και την καταξιωμένη πιανίστα και συνιδρύτρια του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων Ναταλία Μιχαηλίδου
Κλαρινέτο: Σπύρος Μουρίκης | Πιάνο: Ναταλία Μιχαηλίδου

 

Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/6o-festival-klasikis-mousikis-koufonision/