Φρέσκιες ιδέες «φρέσκoι» άνθρωποι

Η συζήτηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες περί του πού πηγαίνει η μουσική και πού πηγαίνουν οι μουσικοί μοιάζει πια να είναι ατέρμονη.
Οι κοινωνίες αλλάζουν, οι ιδεολογίες έχουν στηθεί στον τοίχο και πυροβολούνται, αν όχι εκτελούνται στο όνομα της προσαρμοστικότητας, επόμενο είναι άρα να αλλάζει και η μουσική. Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι υπάρχουν πάντα (και θα υπάρχουν) κάποιοι μοναχοί, όπως τους ονομάζω, οι οποίοι / οποίες σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουν την παλαιά παράδοση στη μουσική.

Παράγουν συνθέσεις, όχι μόνο αξιοπρόσεκτες, αλλά κυρίως συνθέσεις που μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά. Κοινή συνισταμένη και στις δύο περιπτώσεις που θα δούμε παρακάτω είναι το γεγονός τι ανταπόκριση θα έχουν. Καμία. Ας μην είμαι υπερβολικός και απόλυτος. Θα έχουν από όλους όσοι αντιμετωπίζουν τη μουσική όχι ως «χαλί» στη ζωή τους αλλά ως σύντροφο. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν κατανοητές οι δύο παρακάτω εργασίες. Με συντροφικότητα. Που συνεπάγεται την απόλυτη ελευθερία στον σύντροφό σου.

 

“Draft” | Hairetis Harper

Η δεξιοτέχνης αρπίστα Maria-Christina Harper και ο λαουτιέρης Γιάγκος Χαιρέτης δημιουργούν ένα πρωτότυπο ντουέτο που συνδυάζει την σύγχρονη μουσική σκηνή του Λονδίνου με την μουσική παράδοση της Κρήτης. Το Draft” είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά του project Hairetis Harper. Στις επτά συνθέσεις του άλμπουμ οι δύο μουσικοί αναμειγνύουν τους ήχους των δύο οργάνων και τις μουσικές τους επιρροές προσεγγίζοντας πολύπλευρα την Κρητική παράδοση και δημιουργώντας τον δικό τους ξεχωριστό ήχο. Πρόκειται για μια «χειρωνακτική» εργασία, παλαιάς κοπής, χωρίς φτιασίδια, ένα «συγγραφικό» έργο επτά συνθέσεων που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες εργασίες συναδέλφων τους του εξωτερικού.

Το «Draft» δεν είναι εύκολο έργο. Γίνεται όμως, όταν και εφόσον ο ακροατής ακροάτρια αφήσει την άκρη τις όποιες ιδεοληψίες (μουσικές) και βυθιστεί στον κόσμο των δύο μουσικών – συνθετών. Σημαντικό στοιχείο του άλμπουμ η φωνή του Γιάγκου Χαιρέτη. Τραχιά αντιστρόφως ανάλογη του ύφους των συνθέσεων δημιουργεί ένα ετερόκλητο αλλά άκρως ελκυστικό σύνολο άξιο προσοχής και θαυμασμού.

To “Draft” κυκλοφορεί ψηφιακά και σε βινύλιο από την Same Difference Music.
Album Order https://hairetis-harper.bandcamp.com/album/draft 

 

“Gonzo Bliss” | Οδυσσέας Τζιρίτας

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ του, «Butterflies», ο Οδυσσέας Τζιρίτας επιστρέφει με τη νέα δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Gonzo Bliss». Περιλαμβάνει 10 τραγούδια που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των μουσικών ειδών και συνθέτουν τον χαρακτηριστικό pop κόσμο του Οδυσσέα Τζιρίτα, όπως ο ίδιος τους έχει αφομοιώσει και έχει ωριμάσει μουσικά μαζί τους. Περιέχει όμως, και άλλα στοιχεία από την pop κουλτούρα, όπως ο κινηματογράφος. Για παράδειγμα το «Elephant Man» είναι γραμμένο πάνω στην ομώνυμη ταινία του David Lynch, ενώ οι στίχοι του «Explain/Escape» είναι επηρεασμένοι από «The Lighthouse» του Robert Eggers.

Στο ντεμπούτο του άλμπουμ ήταν δεν ήταν ενήλικος. Στο «Gonzo Bliss» ο καλλιτέχνης ενηλικιώνεται όχι μόνο ληξιαρχικά αλλά και μουσικά. Δέκα κομμάτια, δέκα ιδέες που ξαφνιάζουν για την ωριμότητά τους από ένα πιτσιρίκι που όταν θέλει ροκάρει «Delirium» – ένα κομμάτι που θα το χαρακτήριζα πανκ – και όποτε θέλει σαγηνεύει την κιθαριστική του ποπ, που έχει τις ρίζες της στη Βρετανία. Ο Οδυσσέας Τζιρίτας δείχνει να έχει όλα τα φόντα, να φτιάξει τον δικό του ήχο. Εν μέρει το έχει καταφέρει. Ανοιχτός σε ιδέες, «διαφορετικός» από πολλούς άλλους συναδέλφους του (ακόμη και γηραιότερους) δίνει στίγμα. Θεωρώ ότι η εργασία του θέτει νέα standards στην παραγόμενη εν Ελλαδι ποπ και καλά θα κάνει να αρχίσει να σκεφτεται την εκτός συνόρων πορεία του. Το αν θα κάνει και καριέρα (στο εξωτερικό) δεν είναι μόνο στο χέρι του.

Το “Gonzo Bliss” κυκλοφορεί σε CD από την Hard Pass Records και σε ψηφιακή διανομή από τη The Hubsters.
Album Order https://odysseas.bandcamp.com/album/gonzo-bliss