Βιογραφικό

Η Μαρία είναι τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Από τεσσάρων ετών ονειρευόταν να ασχοληθεί με το τραγούδι. Στο παιδικό της δωμάτιο παρέα με μια παλιά κιθάρα που είχε βρει στο σπίτι, φανταζόταν να τραγουδάει μαζί με ένα πλήθος κόσμου για όλα όσα τους ενώνουν και να δημιουργεί μια συνθήκη γιορτής γεμάτη χαρά, συγκίνηση, αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα.

Έξι ετών ξεκίνησε μουσική προπαιδεία και στα οχτώ πιάνο και θεωρία. Τα σχολικά της χρόνια ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της αισθητικής. Τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ήρθε σε επαφή με το λαϊκό/έντεχνο τραγούδι, το οποίο την άγγιξε και την οδήγησε να ανακαλύψει τις ρίζες μας και τη μουσική κληρονομιά μας. Στο γυμνάσιο, πειραματιζόταν με μια κλασσική κιθάρα που της έκανε δώρο ο πατέρας της κι έτσι έμαθε μόνης της τα πρώτα τραγούδια. Παράλληλα, είχε μια τετραμελή rock μπάντα, με την οποία έκαναν συναυλίες σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ξάνθης. Εκεί επιβεβαίωσε πως το μοίρασμα και η επαφή με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής, της δημιουργούν έντονα και όμορφα συναισθήματα. Στο λύκειο, μαζί με τους αρμόδιους καθηγητές, είχε αναλάβει το καλλιτεχνικό κομμάτι των γιορτών του Πολυτεχνείου, μιας γιορτής που τη συγκινεί βαθιά.

Αυτά τα ερεθίσματα τη διαμόρφωσαν καλλιτεχνικά.

Στα 18 της πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και παράλληλα δεν έχανε ευκαιρία να κατεβαίνει συχνά στην Αθήνα, για να κάνει μαθήματα φωνητικής.

Έπειτα από ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην Αθήνα για να επικεντρωθεί στις φωνητικές και μουσικές σπουδές της. Παράλληλα σπούδασε Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree). Ήθελε να συνδυάσει τη μουσική με έναν τομέα, ο οποίος θα τη βοηθούσε να αποκτήσει γνώσεις για τον χώρο των επιχειρήσεων, τη διαχείριση των ταλέντων και του ανθρώπινου δυναμικού γενικότερα. Στην πτυχιακή της πραγματεύτηκε τη διαχείριση των ταλέντων στη μουσική βιομηχανία.

Από το 2017 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει Live εμφανίσεις δίπλα σε πολύ γνωστούς και αξιόλογους μουσικούς του χώρου, σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, όπως το Μπαράκι της Διδότου, το Μουσικό Κουτί και το Kremlino Art Gallery. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της έπαιξε η συνεργασία της με τον πιανίστα/μουσικό Αντώνη Παλαμάρη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στα πρώτα της βήματα και της μετέδωσε τη μουσική εμπειρία του. Το 2018 και για δυο χρόνια συμμετείχε σε ομαδικά σεμινάρια ερμηνείας με εισηγητές τη Νατάσσα Μποφίλιου και τον Θέμη Καραμουρατίδη.

Το 2020 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Αίσωνα Χαρατσάρη, μέσα από την οποία γεννήθηκε το τραγούδι με τίτλο «Ανακωχή» σε στίχους και μουσική του ίδιου, το οποίο κυκλοφορεί στις 29 Μαρτίου του 2021. Η συνεργασία αυτή στάθηκε η αφορμή να έρθει σε επαφή με τον κιθαρίστα και ενορχηστρωτή Δημήτρη Σιάμπο, ο οποίος επιμελήθηκε τις ενορχηστρώσεις τόσο στο πρώτο της τραγούδι, όσο και στη διασκευή «Σ ‘έχασα» σε μουσική του Νίκου Αντύπα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Το 2021, μια χρονιά που όλοι ζήσαμε τον εγκλεισμό, η Μαρία μετέτρεψε το Σαλόνι του σπιτιού της σε μουσική σκηνή. Έτσι προέκυψε η ενότητα «Ζωντανά απ’ το Σαλόνι», μουσικά homemade videos μέσα από το κανάλι της στο YouTube με τραγούδια που ενορχήστρωσε με μοναδικό τρόπο ο συνεργάτης της Δημήτρης Σιάμπος. Μπορεί η πανδημία να διέκοψε για λίγο τα live, η μουσική όμως πάντα βρίσκει τρόπους να βγαίνει μπροστά.

Η Μαρία δε σταματά να θέτει στόχους και να δουλεύει για να τους πραγματοποιήσει, με όσα μέσα έχει. Ονειρεύεται και θέλει να συμβάλλει με τη φωνή και την δουλειά της στην ένωση του μουσικού παρελθόντος της ελληνικής μουσικής, με τη σύγχρονη δημιουργία και το μέλλον της.