Βιογραφικό

Η Δανάη Παπαδοπούλου είναι μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και είναι κόρη του τραγουδοποιού Θοδωρή Παπαδόπουλου και της στιχουργού Ανθούλας Αθανασιάδου.

Η ίδια παίζει μουσική από πολύ μικρή ηλικία και άρχισε τις ωδειακές σπουδές της στην Α’ δημοτικού με κιθάρα και πιάνο, ενώ παράλληλα δούλευε ως εκφωνήτρια στο χώρο της διαφήμισης δανείζοντας την φωνή της σε εκατοντάδες διαφημιστικά σποτ και jingle (από πέντε ετών έως και σήμερα).

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου Παλλήνης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος ειδικού πτυχίου αρμονίας και έχει υπάρξει μαθήτρια της Μίρκας Γεμεντζάκη στη φωνητική τέχνη, με την οποία μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια. Παίζει νέι και πιάνο και τραγουδάει επαγγελματικά από το 2004.

Ως τραγουδίστρια έχει ασχοληθεί κυρίως με τη δημοτική και την αστική λαϊκή ελληνική παράδοση, αλλά και με πιο έντεχνα είδη του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς ερμηνευτές και μουσικούς  του ελληνικού πενταγράμμου και έχει εργαστεί εκτενώς στην Αθήνα και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, αποκτώντας μία ιδιαίτερη σχέση με το νησιώτικο ιδίωμα.

Από παιδί γράφει μουσική, εξερευνώντας περισσότερο την Δυτική παράδοση και δίνοντας έμφαση στην τονική αρμονία, τη φωνητική/χορωδιακή επεξεργασία, τη τζαζ και την κινηματογραφική μουσική. Πλέον το ύφος της στην τραγουδοποιία ακουμπά σε στοιχεία του ελληνικού τραγουδιού, της μουσικής των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Δύσης, δένοντας έτσι την εμπειρία της ως τραγουδίστρια ελληνικού ρεπερτορίου και τις κλασικές μουσικές σπουδές της, σε ένα υβριδικό σύγχρονο συνθετικό στυλ.

Πρόσφατα ξεκίνησε να ηχογραφεί το υλικό της και βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του πρώτου προσωπικού της δίσκου, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί εξαιρετικοί σολίστες και μουσικοί της εγχώριας σκηνής, ενώ την παραγωγή και μίξη του υλικού έχει αναλάβει ο Ρένος Παπασταύρος. Κάνει συχνές εμφανίσεις στην Αθήνα, πλαισιωμένη από την πολύ δυνατή ομάδα των:  Διονύση Θεοδώση (κλαρίνο,πνευστά), Νίκο Μέρμηγκα (λαούτο, λάφτα), Μιχάλη Μπακάλη (drums), Πασχάλη Παπαζούδη (πλήκτρα) και Άγη Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο).

Ήδη κυκλοφορούν σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και στο Youtube τα 4 πρώτα κομμάτια της νέας της δουλειάς. Στίχους υπογράφουν η Ανθούλα Αθανασιάδου και η Σμαρώ Παπαδοπούλου ενώ η μουσική σε όλα είναι της Δανάης Παπαδοπούλου. Στο τραγούδια Αγάπης ιστορία, συμμετέχει ο Άγης Παπαπαναγιώτου και ερμηνεύτρια στο Η καρδιά το μηδέν είναι η Ιουλία Καρταπατάκη.