Μουσική… όπως παλιά

Πόσο αμήχανο μπορεί να είναι εν καιρώ πανδημίας και μουσικής παύσης να καλείται κάποιος να προλογίσει ένα ολοκαίνουριο μουσικό site που θέλει να φέρει στο προσκήνιο φρέσκα πρόσωπα και να καταρρίψει τα στεγανά των ραδιοφωνικών λιστών; Πόσο μάταια μπορεί να νιώθει κάποιος που καλείται να βρει θεματολογία και να συντονίσει μουσικούς συντάκτες, όταν ο Πολιτισμός έχει δεχθεί κατά μέτωπον επίθεση και δη ο κόσμος της μουσικής, όπου πατήθηκε με πρωτόγνωρη βία το pause; Αν κάποιοι χαρακτήριζαν το εγχείρημα μας τρελό, δε θα είχαν ίσως άδικο.

Σημασία έχει, όμως, πως άνθρωποι με μακρά πορεία στον χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ, όπως η Χάρη (Ποντίδα), η Τατιάνα (Καποδίστρια) και ο Γιώργος (Σκίντσας), συναντηθήκαμε και θέλουμε να μιλήσουμε για τη μουσική αλλιώς. Όχι έτσι, όπως μας επιβάλλει το σύστημα γύρω μας, αλλά όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε το πολιτιστικό ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφία. Όχι κάνοντας μία στείρα αναπαραγωγή του διαδικτύου, αλλά σηκώνοντας το τηλέφωνο και ρωτώντας. Όπως παλιά… Κι όχι, δε θα μείνουμε στα πρώτα ονόματα και σ΄ότι μας αρέσει, αλλά θα ψάξουμε εκείνες τις νέες φωνές που πασχίζουν να ακουστούν.

Αυτή η πανδημία τα αλλάζει όλα. Αλλάζει το μουσικό τοπίο, τις ανθρώπινες σχέσεις, ίσως αλλάζει ακόμη και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ίσως τώρα πρέπει να κάνουμε ένα restart και να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή. Από το πώς ανακαλύπτουμε και το πώς αντιλαμβανόμαστε τη μουσική, έως το τι προτείνουμε.

Αυτή λοιπόν τη δύσκολη περίοδο επιλέξαμε να πάμε ενάντια στο ρεύμα που θέλει να μας βυθίσει στη… σιωπή. Γιατί ο πολιτισμός δεν επιχορηγείται μόνο με επιδόματα, αλλά και με φαντασία, ψυχή και προοπτική. Γιατί η μουσική δε «νοσεί» και δεν μπορεί να σωπάσει. Οι τραγουδοποιοί, οι μουσικοί και οι τραγουδιστές δεν παραδίδουν τα όπλα. Συνεχίζουν ακάθεκτοι να δημιουργούν. Γι΄αυτό και για εμάς είναι επιτακτικό αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή να βγει στον αέρα ένα μουσικό site. Για να σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς τους δημιουργούς, να στηρίξει τις προσπάθειές τους και να τις αναδείξει.

Σε πείσμα των καιρών λοιπόν, καλό μας ταξίδι και καλές ακροάσεις!