Μία live streaming βραδιά με τον αιώνιο Έφηβο

Είναι δύσκολο αυτές τις μέρες να παρακολουθήσει κάποιος οτιδήποτε αφορά τον Πολιτισμό, καθώς το ελληνικό #metoo καθημερινά λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από την προσοχή μας. Γιατί, πόσο μπορεί να αγνοήσει κάποιος τη σύλληψη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, με κατηγορίες που αφορούν κατά συρροήν βιασμούς και με φήμες περί παιδεραστίας να δίνουν και παίρνουν. Αν σ΄όλα αυτά προσθέσει κάποιος και το αίσθημα του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Ωστόσο, όταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δίνει το πρώτο του live streaming από τη σκηνή του Σταυρού του Νότου, δύσκολα μπορείς να το αγνοήσεις. Πόσω δε μάλλον όταν έχεις υποσχεθεί και στα παιδιά σου πως θα το δείτε παρέα.

Φωτογραφία: Γιάννης Μαργετουσάκης

 

Ο Βασίλης, λοιπόν, ήταν συνεπέστατος. Βγήκε στη σκηνή στις 21.00 ακριβώς και ξεκίνησε να τραγουδά. Στην αρχή λίγο αμήχανα. Λογικό. Αλλιώς έχει συνηθίσει. Το κοινό του ήταν ανέκαθεν από τα πιο ένθερμα. «Έβαζε» φωτιά στους συναυλιακούς χώρους όπου τραγουδούσε. Έβγαινε στη σκηνή και σειόταν ο τόπος τριγύρω. Τώρα τα πάντα ήταν διαφορετικά. Πιο αποστειρωμένα, πιο απόμακρα, πιο μοναχικά. Τα μοναδικά, ωστόσο, vibes του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη κατάφεραν να σπάσουν τον φραγμό της οθόνης.

Όχι, δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ως ο αιώνιος Έφηβος της ελληνικής μουσικής σκηνής: με αστείρευτο κέφι και δυναμική έκανε μία μεγάλη βουτιά στην τεράστια δισκογραφία του και μας χάρισε τα καλύτερα τραγούδια της πολύχρονης πορείας του. Δεν έλειψε κανένα από αυτά που έχουν ριζωθεί βαθιά στη συνείδησή μας, αυτά που μας ξεσηκώνουν, αυτά που μας ταξιδεύουν. Από την «1η Μαϊου», το «Σ΄ακολουθώ», τη «Σφεντόνα» και τον «Γάτο» έως και αγαπημένα τραγούδια άλλων, όπως τον «Μπαγάσα» του Νικόλα του Άσιμου, το «Άνθρωποι Μονάχοι» του Γιάννη Σπανού, αλλά και την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ώρα περνούσε, τα τεχνικά προβλήματα* στο πρώτο μέρος του live ήταν αρκετά, όμως η ένταση της βραδιάς ανέβαινε. Και δεν είχε καμία σημασία αν καθόμασταν οικογενειακώς στον καναπέ. Τα παιδιά κοιτούσαν μαγνητισμένα στην οθόνη τον Βασίλη, ρωτούσαν τα πάντα γι’ αυτόν, απέσπασαν όρκους πως στο επόμενο κανονικό του live θα τα πάρω μαζί και σιγοτραγουδούσαν τα ρεφρέν του.

Το τελευταίο μισάωρο ήταν πραγματικά απογειωτικό, καθώς μας βρήκε να τραγουδάμε όλοι μαζί το «Πριν το Τέλος» και να χοροπηδάμε στο «Δεν Υπάρχω». Αυτό ήταν μία απόδειξη πως για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου το «Παιχνίδι Παίζεται Ακόμη». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που με το τραγούδι αυτό έκλεισε και το live… Το επόμενο ραντεβού μας μαζί του ορίστηκε έξω, με παρότρυνση του ίδιου: στους δρόμους, στις πλατείες και τα στάδια…

Φωτογραφία: Γιάννης Μαργετουσάκης

 

Stray Music και ο Σταύρος του Νότου αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία που προκλήθηκε σε κάποιους θεατές λόγω ενός τεχνικού προβλήματος, δίνει τη δυνατότητα σε όλους -ανεξαιρέτως- να παρακολουθήσουν ξανά τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου από την Παρασκευή 26/2 (00:01) ως και το Σάββατο 27/2 (23:59).

Η διαδικασία θέασης είναι η ίδια και χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (barcode) που αναγράφεται στο εισιτήριό σας. Ο κάθε χρήστης θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την συναυλία μέσα σε 4 ώρες από την στιγμή που θα καταχωρίσει τον κωδικό του.