Μέσα στη σχετικά πρόσφατη ιστορία του concert live streaming, το κορυφαίο από άποψη τεχνολογικών εφέ γεγονός του 2020 ήταν η συναυλία της Billie Eilish «Where Do We Go? The Livestream» στα τέλη του Οκτώβρη.
Κι ενώ από την πλευρά των εισιτηρίων και των «εκτιμούμενων views» την πρωτιά πήρε η βρετανίδα «συνάδελφος της» Dua Lipa στα τέλη του Νοέμβρη (γράφτηκε ότι είχε πάνω από 5 εκατομμύρια views , αριθμός που μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, αν σκεφτεί κανείς ότι σε μια οικογένεια αρκεί να πληρώσει ένα μέλος για να το δουν όλοι) σε επίπεδο τεχνολογικής υποστήριξης, εφέ, μαγείας, η Eilish σίγουρα χάραξε νέα εποχή στο live streaming. Μαζί με τον αδελφό και συνοδοιπόρο της Finneas και τον ντράμερ Andrew Marshal έστησαν ένα digital υπερθέαμα, με όλες τις εκπλήξεις, τη φαντασία, το «ταξίδι» που προϋποθέτει η λέξη.
Προσδεθείτε και καπνίζετε -όσο θέλετε (σπίτι σας είστε). Καλό είναι βέβαια να μη χάσετε δευτερόλεπτο από τα τεκταινόμενα στην οθόνη γιατί η νεαρή σταρ και το τρίο της θα… διακτινιστούν και, από τα βάθη των ωκεανών παρέα με τους καρχαρίες, θα βρεθούν κάτω από μια γιγάντια κατάμαυρη αράχνη που θα βολτάρει μπροστά στο φακό. Χρώματα, έναστροι ουρανοί, μοναχικά τοπία και κινούμενα «animated» τέρατα, όλα όσα μπορεί να «ζωγραφίσει» η νέα τεχνολογία του extended reality (XP) δε θα σας αφήσουν ανάσα ούτε για τζούρα στο μπαλκόνι. Κι έτσι όπως η ίδια και οι δυο μουσικοί της θα κινούνται πάνω στο τεράστιο stage (18 επί 7 μέτρα) που διαρκώς μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο, τα πολλά close up θα σας επιτρέπουν να νιώσετε ότι μπαίνετε κι εσείς μέσα στο ονειρικό σκηνικό.
Ονειρικό θέαμα ναι, αλλά και η πραγματικότητα του merchandising σε όλο της το μεγαλείο: Σε ένα sidebar (στο πλάι της οθόνης) υπάρχει chat room /πωλητήριο, όπου η απόλαυσή σας μπορεί να ενισχυθεί ψωνίζοντας: μπλουζάκια, φούτερ κλπ. με την φίρμα Billie Eilish και να γίνουν δικά σας . Αυτά και άλλα πολλά (όπως ένα pre-show που μεταξύ άλλων πρόβαλε στιγμές από τη ζωή της, κομμάτι ενός ντοκιμαντέρ που αναμένεται) συνέβησαν εκείνο το βράδυ του Οκτώβρη.
Billie Eilish και «Where to Go», η συναυλία που παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες θεατές απ΄ όλον τον κόσμο, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου εισιτηρίου των 30 δολαρίων και καταχωρήθηκε στα πρακτικά της μουσικής βιομηχανίας ως παράδειγμα αξιοποίησης όλων των αβαντάζ που μπορεί να δώσει η νέα pay per view digital πλατφόρμα. Αν και η ομάδα της δεν έδωσε πληροφορίες για τον αριθμό των εισιτηρίων, τα έως τώρα δεδομένα με ανάλογα καταξιωμένα ονόματα όπως π.χ των BTS και κυρίως της Dua Lipa, που ενδεικτικά μόνο από την Κίνα είχε 1.9 εκατομμύρια logins, δείχνουν σαφέστατα την τάση της βιομηχανίας.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το live streaming εκτοξεύτηκε και από τομέας παρανυχίδα του χώρου, έγινε το …τριαξονικό του, με δυνατά ονόματα του αθλητισμού και της σόου μπιζ –Balvin, Scooter Braun, Justin Bieber– να διεκδικούν μια θέση επενδύοντας τεράστια ποσά στο ήδη πηγμένο από νέες εταιρείες τοπίο και τα χιλιάδες live streams που οργανώνονται καθημερινά από γνωστούς η ανερχόμενους καλλιτέχνες.
Και, βέβαια, κάθε μέρα επινοούνται νέοι τρόποι, για να υπερβεί το digital show τους εγγενείς περιορισμούς του, δίνοντας στο κοινό online εμπειρίες που δεν περιορίζονται μόνο στη φαντασμαγορία ενός μεγάλου event.
«Πάντα» λέει ο πρόεδρος της live stream εταιρείας LiveXLive Dermot McCormack «κάνε στο digital ό,τι δεν μπορείς να κάνεις σε ένα κανονικό live». Μέσα σ΄ αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, όπου όλα αλλάζουν καθημερινά, πολλές υπηρεσίες streaming ξεκίνησαν να έχουν νέα τμήματα συμβουλευτικού management για να μπορούν οι καλλιτέχνες να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Το digital, δίνει ευκαιρίες. Νέες λύσεις. Μπορείς να διαφοροποιηθείς από τους άλλους καλλιτέχνες. Να εκπλήξεις το κοινό σου. Ακόμη και να σκηνοθετήσεις μια οικειότητα που δε θα είχες σε ένα φυσιολογικό λάιβ -όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο.
Όταν η εταιρεία LoopedLives με έδρα το Λος Αντζελες οργάνωσε για παράδειγμα ένα live stream με το καστ του μιούζικαλ “Hamilton” (Grammy για το καλύτερο άλμπουμ θεατρικού μιούζικαλ), υπήρξαν στιγμές όπου o πολυβραβευμένος ηθοποιός/τραγουδιστής/συνθέτης Lin Manuel-Miranda, στη διάρκεια επικοινωνίας του με το κοινό, προκάλεσε όσους ήθελαν να ραπάρουν μαζί του, γύρω από ένα θέμα που επέλεγαν οι ίδιοι εκείνη την ώρα. Μέσα στο «παιχνίδι» με τους θεατές, ήταν και σύντομα μαθήματα χορού -από κάποια μέλη του cast.
Νέα εποχή. Νέα ήθη. Η επαφή μέσω οθόνης. Δεν είναι το ίδιο με το πραγματικό «δια ζώσης», αλλά και πάλι, πότε θα δινόταν η ευκαιρία να πλησιάσουμε -να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε- με τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες (πέρα ίσως από κάποιο αυτόγραφο στα πεταχτά).
Η άποψη που επικρατεί γενικότερα -η οποία βγαίνει κυρίως μέσα από τα σχόλια που γράφονται επί τόπου από το κοινό- είναι ότι ο αυθορμητισμός και η οικειότητα που μπορεί να δώσει η digital επικοινωνία, μετράνε ιδιαίτερα στους φανς. Σε ένα «γυμνό» από εφέ σόου, ακόμα και τα λάθη που μπορεί να γίνουν –«fuck, λάθος, πάμε ξανά απ την αρχή»– μπορεί να γίνουν ατού και αφορμή να έρθουν οι θεατές πιο κοντά στον καλλιτέχνη.
Με λίγα λόγια, είτε πρόκειται για υπερπαραγωγές όπως το live της Billie Eilish -όπου παρεμπιπτόντως συνεργάστηκαν η εταιρεία παραγωγής Moment Factory στο Μόντρεαλ, η ομάδα του extended reality XRStudios και το interactive Lili studio στο Λος Άντζελες, συν τη live streaming πλατφόρμα Maestro– είτε πρόκειται για πολύ χαμηλότερου προϋπολογισμού streams, η θετική πρόθεση του κοινού να πληρώσει προκειμένου να δει ένα σόου, είναι πλέον εμπεδωμένη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ένα από τα ατού, επίσης, αυτής της ιστορίας είναι ότι η τεχνολογία παρέχει όλα τα εργαλεία για να φτιαχτεί μια βάση δεδομένων ως προς τον αριθμό, το προφίλ, τις επιθυμίες των φαν. Εν κατακλείδι, η βιομηχανία της μουσικής έχει στα χέρια της για το άμεσο μέλλον, μια προσοδοφόρα λύση -και όσο πιο νωρίς το καταλάβει και το χρησιμοποιήσει κανείς, τόσο πιο γρήγορα θα βρει μια θέση στον κόσμο του μέλλοντος.