Η μουσική το 2021-Σε αχαρτογράφητα νερά με σανίδα τη σωτηρία της

Η πανδημία του κορονοϊού και κυρίως η καραντίνα ή τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν υιοθετηθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι λογικό να έχουν πλήξει και τη Μουσική. Όχι μόνο ως μορφή Τέχνης και δημιουργίας αλλά και ως επάγγελμα. Ο βιοπορισμός εκατομμυρίων μουσικών, συγκροτημάτων, γραφείων παραγωγής, μάνατζερ, ηχοληπτών, στούντιο, στιχουργών, διοργανωτών συναυλιών και όλων όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτή τη βιομηχανία, έφτασε στην κόψη του ξυραφιού. Σε άλλες χώρες πάρθηκαν μέτρα (ανακούφισης) σε άλλες έγιναν πασαλείμματα, σε άλλες δεν υπήρξε καμία βοήθεια.

Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά. Όπως γνωστό είναι και το γεγονός ότι μετά το αρχικό μούδιασμα της περασμένης άνοιξης και την απόλυτη σιωπή, εφόσον κανείς δεν ήξερε τι του επιφύλασσε η επόμενη ημέρα, τα πράγματα άρχισαν να βρίσκουν το δρόμο τους. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό άρχισαν να κυκλοφορούν νέα άλμπουμ (με την μερίδα του λέοντος να ανήκει στην αλλοδαπή) και το κυριότερο ότι όλοι έπεσαν με τα μούτρα στο διαδίκτυο.

Social media, youtube, μουσικές πλατφόρμες, μουσικές βραδιές και συναυλίες μέσω live streaming, ό,τι όπλο υπήρχε επιστρατεύτηκε για τη σωτηρία της μουσικής (και των τραπεζικών λογαριασμών, ιδιαιτέρως των σταρ). Αν και η live μουσική βιομηχανία έχασε δισ. δολάρια λόγω της απουσίας τους, η φυσική ή ψηφιακή αγορά άλμπουμ σημείωσε άνοδο. Οικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι το 2021 τα πράγματα στη μουσική θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, ένα μεγάλο μέρος της χασούρας θα καλυφθεί -ειδικότερα με την επανέναρξη των συναυλιών- κι όλα θα επιστρέψουν στην προτέρα κατάσταση.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι.

Το διαδίκτυο και κυρίως τα social media -facebook, twitter, instagram, tik tok- δε θα παροπλιστούν. Αντιθέτως. Η μουσική έχει αλλάξει και αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες και με κάθε νέα στροφή που σημειώνεται στην κοινωνία, στρέφεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία. Βρισκόμαστε σε μια εποχή αλλαγής, τόσο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν μουσική, όσο και στον τρόπο που τη δημιουργούν. Η παραγωγή μουσικής εξορθολογίζεται με την τεχνολογία και το μουσικό μάρκετινγκ έχει 100% εστίαση στην online προώθηση.

Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα.

Οι καλλιτέχνες που προέρχονται από τον χώρο της ανεξάρτητης σκηνής, αντιμετώπισαν την έλλειψη διαθέσιμων συναυλιών λόγω των κλειστών χώρων και πολλοί από αυτούς δεν είχαν αγκαλιάσει εντελώς τα κοινωνικά μέσα ως μια διαδρομή για να συνδεθούν με τους θαυμαστές. Τα social media που ήταν τόσο εύκολα και αποτελεσματικά στη χρήση, δε χρησιμοποιήθηκαν από την πλειοψηφία των ανεξάρτητων μουσικών. Και ακόμη και αν τα δοκίμασαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας νέας κυκλοφορίας, δεν υπήρχε συνέπεια ούτε ακολουθήθηκε.

Αυτήν τη στιγμή, 4,6 δισεκατομμύρια άτομα είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο. Φανταστείτε πέντε χρόνια από τώρα, που σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα συνδεθεί στο Διαδίκτυο χάρη στο 5G.

Όχι μόνο η αναζήτηση θα είναι πιο ανταγωνιστική, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα θα γίνουν πολύ πιο γεμάτα. Αλλά από την άλλη πλευρά, περισσότερη επισκεψιμότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντικά μεγαλύτερη ζήτηση περιεχομένου και συνολική κατανάλωση περιεχομένου.

Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία για όλους τους δημιουργούς, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών, εάν αρχίσουν να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους για δημιουργία περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το facebook, το instagram, το tiktok, το youtube και τις διάφορες άλλες κοινωνικές εφαρμογές.

Το TikTok είναι πλέον διαθέσιμο σε περισσότερες από 150 αγορές σε όλο τον κόσμο, σε 39 γλώσσες. Τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια χρήστες TikTok σε όλο τον κόσμο (μηνιαίοι ενεργοί χρήστες).

Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τις νέες κοινωνικές τάσεις και τις νέες εφαρμογές.

Το forbes.com, σε ανάλυσή του, θεωρεί ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο καλά για τη μουσική. Θεωρεί ότι οι συναυλιακοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί, πολλοί θα έχουν κλείσει οριστικώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων και στη θέση τους θα ανοίξουν άλλοι, όχι όμως πριν την αρχή του 2022. Προβλέπει ακόμη ότι η επίδραση του tik tok θα μειωθεί, θα εμφανισθούν νέοι ανταγωνιστές, δε θεωρεί λύση τα podcasts, θεωρεί δεδομένη την αναπροσαρμογή της μουσικής βιομηχανίας και ποντάρει στην αύξηση πωλήσεων των δίσκων βινυλίου.

Ο κόσμος, η οικονομία, οι κοινωνίες, οι Τέχνες, η ανθρωπότητα δεν εξελίσσεται με μαντεψιές και αναλύσεις. Ο κορονοϊός και οι συνέπειες του δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα τι θα αφήσουν πίσω τους, αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Ενίοτε επώδυνες.

Το ζητούμενο για εμάς, όσον αφορά τη μουσική, είναι να μη λείψουν οι συναυλίες. Η επικοινωνία των δημιουργών και με το κοινό. Η πλέον διαδραστική σχέση στη μουσική, μια σχέση που αν λείψει ή αντικατασταθεί με την τεχνολογία, θα αλλάξει εκ βάθρων τη μουσική. Τουλάχιστον, όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι τη μουσική.