Εσείς τι θα ακούσετε την 25η Μαρτίου του 2021;

Αυτή την 25η Μαρτίου η Ελλάδα έχει την τιμητική της, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πανδημία του κορωνοϊού «ευνούχισε» εντελώς τις απανταχού ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Λογικό, καθώς η ασφάλειά μας επιτάσσει την κοινωνική αποστασιοποίηση. Ωστόσο μεγάλη εντύπωση προκαλεί πως την ημέρα αυτή επικρατεί μία μουσική πολιτιστική σιωπή και στα Online θεάματα. Θα περίμενε οι άνθρωποι της Τέχνης να έχουν οργανωθεί καταλλήλως ώστε να κρατήσουν συντροφιά διαδικτυακά στους μουσικόφιλους που δε θα θελήσουν να στραφούν στη φαντασμαγορική παρέλαση που θα παρουσιάσει ο δημοφιλής Νίκος Αλιάγας, στους αστραφτερούς εκ του εξωτερικού καλεσμένους της κυβέρνησης και στις υπερηχητικές πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον ουρανό της πρωτεύουσας ούτε θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη μέρα να ξαναματαδούν για άλλη μία φορά τις «ηρωικές» ελληνικές ταινίες που αναφέρονται θεματολογικά στην περίοδο του ‘21.

Θα περίμενε κανείς τον Πολιτισμό μας λίγο πιο «παρών» αυτήν την ημέρα που η πανδημία μας στερεί τα πάντα: το να βγούμε έξω και να φάμε με παρέα, το να βγούμε σε μία μουσική σκηνή το βράδυ, το να πάμε μία εκδρομή, ακόμη και το να οργανώσουμε ένα ταξίδι και να το «κάνουμε» τετραήμερο. Και δεν εννοούμε με αυτό να έχουν οργανωθεί εθνικοπατριωτικές συναυλίες και μουσικά θεάματα με τραγούδια αναδρομές στο ‘21. Εννοούμε απλώς μία παρουσία της μουσικής Τέχνης. Ένα απλό «παρών».

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου λοιπόν στις διαδικτυακές πλατφόρμες επί πληρωμή βρήκαμε ένα μόνο μουσικό γεγονός για να σας προτείνουμε, ενώ ψάχνοντας στα μέιλ μας αλιεύσαμε μεγάλες συναυλίες, μία ενδιαφέρουσα αντισυναυλία… και το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Μαρτίου λάβαμε και από την Εθνική Λυρική σκηνή μία επετειακή εκδήλωση που θα περιλαμβάνει απλώς αποσπάσματα μίας παραγωγής που θα είναι διαθέσιμη στην GNO TV στις αρχές Μαΐου.

Αναλυτικότερα:

 

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Νικόλαος Μάντζαρος – Διονύσιος Σολωμός

Ύμνος εις την Eλευθερίαν
ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος | μουσική διεύθυνση
Στάθης Σούλης | πιάνο

Πέμπτη 25η Μαρτίου | 8:30 μ.μ.- ΔΩΡΕΑΝ

Τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, παρουσιάζει για πρώτη φορά το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο καθώς και σε ξένους θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού να γιορτάσουν μουσικά, όλοι μαζί, την Πέμπτη 25η Μαρτίου στις 8:30 μ.μ., αυτό το σπουδαίο γεγονός της Νεοελληνικής Ιστορίας.

Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου, στο οποίο εκφράζονται με μοναδικό τρόπο οι διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της πίστης στον άνθρωπο, η ψηφιακή προβολή συνοδεύεται από δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή αγγλικών υποτίτλων (αγγλική μετάφραση του Charles Sheridan, ευγενική παραχώρηση του εκδοτικού οίκου 24 γράμματα).

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης. Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο που θα ερμηνεύσει το ΜΕΙΖΟΝ Ensemble, μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ Μουσικολογίας Κώστα Ζερβόπουλο.

Εμβληματικοί πίνακες ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, οι οποίοι ύμνησαν με τον χρωστήρα τους τον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία, εμπλουτίζουν το βίντεο της μετάδοσης. Θα προβληθούν εικαστικές δημιουργίες των Θεόδωρου Βρυζάκη, Άγγελου Γιαλλινά, Νικόλαου Γύζη, Γεώργιου Μαργαρίτη και Διονύσιου Τσόκου (ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης).

Παρακολουθήστε τη συναυλία με την παρουσίαση του Εθνικού μας Ύμνου σε αυτή τη σπάνια μουσική εκδοχή, πατώντας εδώ.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να την απολαύσετε και από της σελίδας Facebook του Μεγάρου.

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για ένα μήνα και on demand από το site του ΜΜΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

MEIZON ENSEMBLE 25η Μαρτίου

 

Στο Σύνολο συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Λούτας, Χρήστος Χριστοδούλου, Αναστάσιος Λαζάρου, Γιώργος Νάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Μάνος Μπουρίκας, Πάνος Κοκκόνης, Ιωάννης Κοντέλλης, Γιάννης Καλύβας, Σπύρος Σώκος, Χρήστος Λάζος, Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Πλατανιάς, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Παναγιώτης Πρίφτης, Νίκος Κατσίγιαννης, Παναγιώτης Παντούλιας, Γιάννης Χριστόπουλος, Κώστας Ζαμπούνης, Μιχάλης Πλατανιάς.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια συμμετοχής στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου όλων των Ελλήνων της Διασποράς, παρά την πανδημία, θα προωθήσει το σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός στις Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού (Πρεσβείες, Προξενεία, Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας) και στις ομογενειακές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης.

 

Λίνα Νικολακοπούλου “Δικαίωμα”

Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περρής
Συμμετέχει η Μυρτώ Βασιλείου

Online Streaming από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πέμπτη 25η Μαρτίου στις 21:00- ΔΩΡΕΑΝ

Λίνα Νικολακοπούλου - 25η Μαρτίου

Η κορυφαία Ελληνίδα στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια στην δισκογραφία (1981 -2021). Με αφορμή την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να αφιερώσει τον μήνα Μάρτιο στην Γυναίκα και στους αγώνες της διαχρονικά, η Λίνα σχεδίασε και επιμελείται καλλιτεχνικά, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα σήματα της επικαιρότητας, ένα πρόγραμμα – αναδρομή –  στους σημαντικότερους σταθμούς της μεγάλης πορείας της, με τον τίτλο «Δικαίωμα», που θα εκπέμψει διαδικτυακά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Πέμπτη 25η Μαρτίου 2021.

Τα τραγούδια της θα αποδοθούν από δυο διακεκριμένους ερμηνευτές-συνεργάτες της, τον Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή. Συμμετέχει η νεαρή ερμηνεύτρια Μυρτώ Βασιλείου.

Φραγκούλης Βασιλείου Περρής

Η συναυλία θα μεταδοθεί σε online streaming την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 21:00 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν με τους εξής τρόπους:

Στην επίσημη Facebook Σελίδα της Περιφέρειας Αττικής
στην επίσημη Facebook Σελίδα της Celestial Arts & Entertainment Productions
στην επίσημη Facebook Σελίδα του Μάριου Φραγκούλη
στην επίσημη Facebook Σελίδα του Γιώργου Περρή
στην επίσημη Facebook Σελίδα της Μυρτώς Βασιλείου
στο Youtube Κανάλι της Περιφέρειας Αττικής

Επιμέλεια προγράμματος: Λίνα Νικολακοπούλου
Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Γαρουφαλάκης
Κιθάρες: Δημήτρης Στασινός
Ντραμς: Κώστας Μυλωνάς
Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής
Πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος
Κρουστά: Αλέκος Ρούπας
Έγχορδα: Νίκος Μέρμηγκας
Πιάνο, Πλήκτρα: Νίκος Γαρουφαλάκης
Σχεδιασμός ήχου και ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης, Γιάννης Κολεβέντης
Σχεδιασμός φώτων και χειρισμός: Γιώργος Τέλλος, Παναγιώτης Τσεβρένης
Χειριστής auto queue: Ανδρέας Κακουλάκης
Εικαστικά – γραφικά παράστασης: Πέτρος Παράσχης
Φωτογραφίες Λίνας Νικολακοπούλου: Αθηνά Καζολέα
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Κομμώσεις: Valentino
Μακιγιάζ: Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Περίδης και Αργύρης Ναστόπουλος για την Celestial Arts & Entertainment Productions
Διοργάνωση: Περιφέρεια Αττικής

 

H Λυρική γιορτάζει την 25η Μαρτίου με αποσπάσματα από τα έργα Παύλου Καρρέρ και Νίκου Σκαλκώτα

Ελληνικοί_χοροί ΕΛΣ

Αποσπάσματα από τη Δέσπω και τους Ελληνικούς χορούς θα προβληθούν την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 20.00 στο nationalopera.gr, στο Facebook και στο YouTube της ΕΛΣ.

Με ένα αφιερωματικό βίντεο με αποσπάσματα από την όπερα Δέσπω του Παύλου Καρρέρ και τους Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα η Εθνική Λυρική Σκηνή θα τιμήσει την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 20.00.
Το βίντεο θα προβληθεί στο nationalopera.gr, στο Facebook και στο YouTube της ΕΛΣ.

Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

To δίπτυχο όπερας και χορού Δέσπω – Ελληνικοί χοροί βιντεοσκοπήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου 2021 και θα είναι διαθέσιμο στην GNO TV στις αρχές Μαΐου. Αποσπάσματα από τη νέα φιλόδοξη παραγωγή θα προβληθούν για πρώτη φορά στο site και στα social media της ΕΛΣ στις 25 Μαρτίου 2021 στις 20.00. Το αφιερωματικό βίντεο προλογίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ για τη σημασία των δύο εμβληματικών έργων της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής αντίστοιχα μιλάει ο υπεύθυνος του Τομέα Δραματολογίας Νίκος Δοντάς.

 

Zorzes Katris: Η Ελλάδα του Φωτός

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι με τον βραβευμένο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris

Εισιτήρια εδω μέσω της viva

Zorzes Katris 25η Μαρτίου

Ο βραβευμένος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris, έρχεται στην μεγάλη σκηνή της Αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», παρουσιάζοντας ένα οπτικοακουστικό θέαμα – αφιέρωμα για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, όπου ο μαγικός κόσμος της οθόνης και της επικής μουσικής, συνυφαίνουν τον ηρωισμό με την ανθρώπινη ελευθερία. Ένας εναλλασσόμενος κύκλος επικής και λυρικής μουσικής, με τον ίδιο τον συνθέτη επί σκηνής, να συνδέεται μουσικά με την παράλληλη δράση της κινηματογραφικής προβολής.

Ένα μακράς διαρκείας κινηματογραφικό κάδρο, επενδύεται μέσα από συνθέσεις ορχηστρικής, λυρικής και φωνητικής μουσικής, ενώ, σε παράλληλο χρόνο, τις επιλεγμένες σελίδες από τα χρονικά του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, απέναντι στους δυνάστες του ελληνισμού, “ερμηνεύουν”, με την σειρά τους, τα αφηγηματικά και περιγραφικά  κείμενα.

Μεταξύ άλλων, έργων  από την επιλεγμένη εργογραφία του συνθέτη, θα ακουστούν και αποσπάσματα κινηματογραφικής μουσικής που διακρίθηκαν στο εξωτερικό, όπως το μεγαλειώδες ορατόριο της ένωσης των Επτανήσων – Conventus 1864 (η Ένωσις), την “Ωδή στους Έλληνες”, εμπνευσμένη από το πρωτοποριακό σύστημα μουσικής σύνθεσης – όπου η αντιμεταθετική ιδιότητα των μαθηματικών, ο λόγος της Χρυσής τομής, (φ), το Αρχαιοελληνικό Αλφάβητο, και το τονικό ύψος από την σημειογραφία της Δυτικής Μουσικής, οδηγούν την μελωδία της επικής μουσικής, καθώς και την έμμετρη μελοποιημένη ποίηση, από την Συμφωνική και Χορωδιακή Ραψωδία “Το Στολίδι”.

Η προβολή της παράστασης συνοδεύεται από συγχρονισμένη γραπτή απόδοση των κειμένων (υποτιτλισμός).

Σύνθεση, ενορχήστρωση, εκτέλεση και χρήση μουσικής τεχνολογίας: Zorzes Katris 

Μαρία Κόκκα | υψίφωνος – Σίμος Χριστοδούλου | αφηγητής

 

Ανθελλάδα 2021

Ανθελλάδα 2021

Η “Ανθελλάδα 2021”: α) εἶναι ἡ ἀντι-γιορτή τῶν 200ῶν γενεθλίων τῆς Ἑλλάδος ὡς ἐλευθέρου (τρόπος τοῦ λέγειν…) κράτους· β) σάν σκοπό ἔχει να ὑπενθυμίσῃ στούς Ἕλληνες πόσο πολύ συνεχίζουν και εὑρίσκονται ὑπό τῶν ζυγό τῶν κοτζαμπάσηδων· γ) παρ’ ὅτι προωρισμένη να  γίνῃ μισητή στος ἀμύντορες τῆς Ἑλληνορθοδοξίας, δεν θα  γίνῃ ἀρεστή οὔτε στους κατηγόρους τοῦ νύ τοῦ εὐφωνικοῦ.

Ναι, 25η Μαρτίου του 2021, θα γίνει η πρεμιέρα, υπό τη σκέπη του Beton7 Art Radio, του 5ου jazz μιούζικαλ του Anamateur και το ρεπερτόριο έχει, ενδεικτικώς, ως εξής: “Δὲν τὰ φάγαμε μαζί, κουρσάροι τοῦ ὑφάλμυρου νεροῦ!”, “Ἂμ δέ πο θἆν’ ὁ Κούλης”, “Γράμμα στην κ. Γλύκατζη-Ἀρβελέρ”, “Tsiodras & ESY”, “‘Γιατί Κύριε βάζετε σε ὅλους ἄριστα στα καλλιτεχνικά; — ρώτησε κάποτε ὁ Μπογδᾶνος”, “Μακεδονία εἶναι… (ἡ φρουτοσαλάτα ἱσπανικά, ἰταλικά και γαλλικά)”, αλλά και “Ο φαναριωτισμός τῆς πνευματικῆς μας ἐλίτ”, “Ἡ μπαλάντα τοῦ ὡρίμου Τσίπρα” (ἤ: “‘Ἀναπόλησα την συνέντευξι που ἔφηβος εἶχα δώσει στην Παναγιωταρέα'”), “Δῶστε τ’ὄνομα τοῦ Καποδιστρίου εἰς μεγάλον δρόμον”.

The players:
Αγγελική Παναγιωτοπούλου (αφηγήσεις)
Γιώργος Κωστόπουλος (κοντραμπάσσο)
Σεραφείμ Μπέλλος (ντραμς)
Γιώργος Αναματερός (πιάνο, φωνή)
Guest: Γιάννης Κασσέτας (τενόρο σαξόφωνο)

Ηχοληψία: Χρήστος Μπρίτο
Πόστερ: Νικόλαος Καμπασελέ

Σενάριο, τραγούδια, ποιήματα: Γιώργος Αναματερός

25-3-2021, 21h00, ακούτε εδώ