Μίλτος Πασχαλίδης

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε…

Όποιος είχε την τύχη να βρεθεί στο παρελθόν σε κάποια live συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, ξέρει πως πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία. Ξέρει πως χιλιάδες θαυμαστές του κατακλύζουν κάθε φορά τους συναυλιακούς χώρους που εμφανίζεται και γίνονται μία φωνή και ένας… ρυθμός με τον Έλληνα τραγουδιστή.

Μολονότι στην αρχή αναρωτηθήκαμε γιατί κάποιος να πληρώσει 8 ευρώ για να δει μία συναυλία που δόθηκε προ τριών περίπου ετών σ΄ έναν ανοιχτό συναυλιακό χώρο -το Youtube είναι γεμάτο άλλωστε από τέτοια αποσπάσματα- τα πρώτα λεπτά της θέασής της… καταλάβαμε. Την περίοδο αυτή της πανδημίας που ο πολιτισμός μας έχει περάσει σε μία οnline κατάσταση και αναλώνεται σε απρόσωπα streaming καλλιτεχνών, η συναυλία αυτή του Μίλτου Πασχαλίδη από τις 22 Ιουνίου 2018 στο Θέατρο Βράχων, φαντάζει μία πραγματική όαση.

Και αυτό γιατί νοερά «βγήκαμε» από την πανδημία, πετάξαμε τις μάσκες μακριά, «βουτήξαμε» στην αρένα του Θεάτρου Βράχων και γίναμε ένα με το κοινό. Με ένα κοινό που ιδρωμένο, κρατώντας ποτά στο χέρι, χόρευε και τραγούδαγε με τόση χαρά και τόση ξεγνοιασιά. Με ένα κοινό που δεν κοιτούσε με υποψία τον διπλανό του αναρωτώμενο αν θα κολλήσει κάτι, με ένα κοινό απελευθερωμένο, που όχι μόνο δεν κρατούσε κοινωνικές αποστάσεις, αλλά γινόταν μία αγκαλιά. Μία τεράστια αγκαλιά που έκλεινε μέσα του όλες τις επιτυχίες του δημοφιλή Έλληνα τραγουδιστή και δημιουργούσε μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Τη ζηλέψαμε τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Όχι για το άψογο μουσικό της πρόγραμμα, ούτε για τη μοναδική σκηνική παρουσία του τραγουδιστή, ούτε γιατί ήταν άψογη τεχνικά σε εικόνα και ήχο (κάμερα Γιάννης Μαργετουσάκης). Τη ζηλέψαμε γιατί μας θύμισε το πριν, το πώς ήμασταν παλιά, μας θύμισε αυτό που πάμε να ξεχάσουμε. Τη ζωντανή επικοινωνία μας με τον τραγουδιστή, με τα τραγούδια του, με το υπόλοιπο κοινό. Μας θύμισε το τι σημαίνει να γίνεσαι ένα με τους γύρω σου, το τι σημαίνει να εκτονώνεσαι μέσω ενός ζωντανού θεάματος. Και αυτό το κενό, κανένα live streaming δεν μπορεί να το αναπληρώσει.

Και για να επιστρέψουμε στα αμιγώς συναυλιακά, τη βραδιά εκείνη ο Μίλτος Πασχαλίδης ήταν σε εξαιρετική φόρμα. Τραγούδησε κομμάτια από όλους τους δίσκους της 25χρονης πορείας του, από τα πρώτα του βήματα με τους Χαΐνηδες ως «Τα Τραγούδια Που Ζουν Λαθραία», που είχαν κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν. Με μεγάλη συγκίνηση απέτινε φόρο τιμής σε αγαπημένους του δημιουργούς, στον Άλκη Αλκαίο, τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και τον Τζίμη Πανούση. Δείτε το όσοι μπορέσετε, θα είναι διαθέσιμο έως τις 3 Μαΐου μέσω της Viva και στο e-stage.gr.

https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/miltos-pasxalidis-on-demand/