TO ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η Feelgood Records και το διαδικτυακό ραδιόφωνο toradiofono.gr παρουσιάζουν το άλμπουμ «Το Ποίημα Που Έγινε Τραγούδι». Πρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση της ομώνυμης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2015, με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας του δημοφιλούς διαδικτυακού ραδιοφώνου, αλλά και την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Το άλμπουμ περιέχει 14 μελοποιημένα ποιήματα, ηχογραφημένα ζωντανά όπως ακούστηκαν στη συναυλία από αγαπημένους ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας,  ο Χρήστος Θηβαίος,  η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Γιώτα Νέγκα, η Μελίνα Τανάγρη, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Βουμβάκη, η Ηρώ, ο Απόστολος Ρίζος, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης. Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα που έχουν δισκογραφηθεί και ακουστεί ξανά είτε με τους ίδιους, είτε με άλλους ερμηνευτές στο παρελθόν. Τα τραγούδια «Επινίκιο» και «Το Πλήθος» περιλαμβάνονται για πρώτη φορά σε ένα άλμπουμ.

To άλμπουμ «Το Ποίημα Που Έγινε Τραγούδι» παρουσιάζει την ποίηση σπουδαίων ποιητών (Οδυσσέα Ελύτη, Κωστή Παλαμά, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καββαδία, Τάσου Λειβαδίτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Μιχάλη Γκανά) αλλά και νεότερων στιχουργών (Γεράσιμου Ευαγγελάτου, Τζένη Μαστοράκη) όπως μελοποιήθηκαν από τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Δήμο Μούτση, Ηλία Ανδριόπουλο, Λένα Πλάτωνος, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μελίνα Τανάγρη,  Μαρία Βουμβάκη, Μιχάλη Καλογεράκη, Γιώργο Τσαγκάρη, Θέμη Καραμουρατίδη και Άγγελο Τριανταφύλλου.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 στο Βοτανικός Live Stage στα πλαίσια της συναυλίας «Το Ποίημα Που Έγινε Τραγούδι», αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης . Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην συναυλία ήταν ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο και ο Δημήτρης Σιάμπος στην κιθάρα, ενώ ηχολήπτες ήταν ο Γιάννης Παξεβάνης και ο Αντώνης Ζαχόπουλος. Το εξώφυλλο του άλμπουμ κοσμεί ένα έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου και το artwork επιμελήθηκε ο Πέτρος Παράσχης. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στηρίζοντας την προσπάθεια του αυτοδιαχειριζόμενου διαδικτυακού ραδιοφώνου toradiofono.gr.

Χωρίς τους ακροατές του toradiofono.gr δεν έχει λόγο ύπαρξης. Σας ευχαριστούμε λοιπόν όλους που είστε μαζί μας αυτά τα 3 χρόνια. Χωρίς εσάς τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχε νόημα 

Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες που έχουν σταθεί στο πλευρό μας. Ιδιαίτερα σε αυτήν την έκδοση ευχαριστούμε όλους όσοι τραγούδησαν μαζί μας «Το Ποίημα που Έγινε Τραγούδι». Τους ευχαριστούμε που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στη συναυλία μας και που αφιλοκερδώς συμμετέχουν και σε αυτήν την έκδοση. Πάνω απ’ όλα όμως τους ευχαριστούμε που μέσα στο χρόνια έχουν υπάρξει οι ήρωες του ρεπερτορίου μας. Εκείνης της πλευράς του τραγουδιού που αγαπάμε να αγαπάμε. 

 Ευχαριστούμε τον Πέτρο Παράσχη που επιμελήθηκε εικαστικά το “Ποίημα που έγινε Τραγούδι” και που από το ξεκίνημά μας κάνει εικόνα τον αέρα του ραδιοφώνου. Ευχαριστούμε την Prospero και την Κατερίνα Σταματάκη που είναι μαζί μας σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα. Τον Γιάννη Φώσκολο που μας βοήθησε σε αυτήν την έκδοση.  Ευχαριστούμε ξεχωριστά την Feelgood και τον Χρήστο Καρυώτη γι’ αυτήν την έκδοση.

 toradiofono.gr
Χρήστος Παπαμιχάλης
Παραγωγός

 1. ΕΠΙΝΙΚΙΟ Νατάσσα Μποφίλιου | Άγγελος Τριανταφύλλου, Γεράσιμος Ευαγγελάτος
 2. ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ Μαρία Βουμβάκη | Μαρία Βουμβάκη, Οδυσσέας Ελύτης
 3. ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΟΡΙΑ Φοίβος Δεληβοριάς | Μίκης Θεοδωράκης, Οδυσσέας Ελύτης
 4. ΠΕΣ ΤΗΣ ΤΟ Μ’ ΕΝΑ ΓΙΟΥΚΑΛΙΛΙ Δώρος Δημοσθένους | Δήμος Μούτσης, Γιώργος Σεφέρης
 5. ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Ηρώ | Θάνος Μικρούτσικος, Nazim Hikmet, Ελληνικοί στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
 6. ΜΑΡΕΑ Χρήστος Θηβαίος | Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Καββαδίας
 7. ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Γιώργος Νταλάρας | Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης
 8. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ Γιώτα Νέγκα | Ηλίας Ανδριόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης
 9. ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ανδριάνα Μπάμπαλη | Λένα Πλάτωνος, Κώστας Καρυωτάκης
 10. ΤΟ ΣΚΑΚΙ Μαρία Παπαγεωργίου | Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μανόλης Αναγνωστάκης
 11. ΕΝ ΑΝΘΟΣ Μελίνα Τανάγρη | Μελίνα Τανάγρη, Κωστής Παλαμάς
 12. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ Θέμης Καραμουρατίδης | Θέμης Καραμουρατίδης, Τζένη Μαστοράκη
 13. ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης | Μιχάλης Καλογεράκης, Μιχάλης Γκανάς
 14. ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ Απόστολος Ρίζος | Γιώργος Τσαγκάρης, Τάσος Λειβαδίτης